Cine își dorește eliminarea de pe piață a Companiei „StarNet”
PROBE // „StarNet” prezintă dovezi pentru a demonstra legalitatea și transparența activității sale
„StarNet” prezintă dovezi pentru a demonstra legalitatea și transparența activității
Reprezentanții Companiei „StarNet” au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, toate documentele, contractele și actele confirmative care demonstrează că operatorul plătește sume impunătoare pentru drepturile de autor și difuzează conținut legal prin serviciul IPTV.
Transparență
„StarNet” este prima companie din R. Moldova care face publice aceste acte și încurajează și alți operatori să fie transparenți și deschiși. Inițiativa avenit ca o reacție la acuzațiile declarate de companie care fiind nefondate și defăimătoare ale unor operatori de cablu din nordul și sudul țării. Potrivit managerilor întreprinderii, „StarNet” este deținătorul infrastructurii, al brandului și al mărcii „StarNet” și împreună cu partenerii săi oferă servicii în domeniul telecomunicațiilor. Conținutul media pentru serviciul IPTV este oferit în parteneriat cu Compania locală „TV BOX”, care deține toate contractele cu canalele TV din grilă.
Conducerea companiei a prezentat presei și autorizația eliberată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru Compania „TV BOX”, care îi oferă dreptul de retranslare pentru televiziunea prin cablu, nu însă și pentru IPTV.
„Ceea ce nu este reglementat nu poate fi ilegal”
„Piața privind retranslarea serviciilor moderne de IPTV (n.r. – tehnologie de accesare a conținutului media prin Internet) nu este reglementată. Aici este piatra dezbinării. Piața tehnologiilor informaționale și de comunicații este în continuă evoluție, iar de multe ori legislația nu reușește să se adapteze inovațiilor. Concluzia clară este că ceea ce nu este reglementat nu poate fi ilegal.În alte state există mereu consultări publice dintre reglementatori și marii jucători de pe piață privind necesitatea adaptării legislației la standardele inovaționale lansate în domeniul telecomunicațiilor. La noi această comunicare lipsește cu desăvârșire. Noi venim cu dovezi clare și incontestabile a legalității acțiunilor noastre în timp ce cei care ne atacă prezintă copii care nu au o sursă oficială”, a declarat managerul de proiect IPTV din cadrul „StarNet”, Alexei Munteanu.
Presiuni și atacuri
„StarNet” susține că CCA nu conlucrează și nu sunt deschiși spre a înțelege serviciile moderne pe care le prestează compania, iar operatorii regionali de cablu, care nu țin pasul cu modernizările tehnologice defăimează imaginea companiei. „Este absurd să ne învinuiești de lucruri care nu au bază juridică. Nu este corect ca să fie stopată modernizarea și accederea serviciilor inovaționale, care dezvoltă piața, doar pentru că o asociație a radiodifuzorilor vorbește despre drepturi de autor fără a demonstra că deține anumite drepturi. Toate canalele de televiziune retranslate de „StarNet” au un conținut media 100% legal, iar pentru aceasta au fost achitate de la lansarea serviciilor peste 17 milioane de lei”, a precizat Alexei Munteanu.
Șeful serviciului juridic din cadrul companiei, Eugeniu Macari, susține că „StarNet” a fost supusă de nenumărate ori presiunilor și atacurilor din partea instituțiilor de reglementare în audiovizual.
Acuzații nefondate
„Avem toate deciziile instanțelor de judecată până la cea a Curții Supreme de Justiție care demonstrează clar nevinovăția noastră. Sunt dovezi concludente, deoarece în instanță a avut loc o documentare atentă și o evaluare corectă a situației, s-a intrat în esență și s-a decis că acuzațiile sunt absolut nefondate”, a declarat juristul „StarNet”.
Reprezentanții operatorului în telecomunicații, care este unul din liderii de pe piață, consideră că aceste atacuri ar reprezenta o modalitate de a elimina de pe piață un concurent care vine cu servicii moderne, performante și avantajoase. „Credem că o cauză a acestor defăimări este și lansarea recentă a serviciului de internet cu cea mai mare viteză din R. Moldova „1GB”, care aduce R. Moldova în rândul țărilor dezvoltate și tehnologizate.” Or, noi nu înțelegem această modalitate murdară de concurență neloială în contextul în care am optat întotdeauna pentru drepturi egale pe piață, nu am atacat pe nimeni și cel mai mult am dorit să contribuim la dezvoltarea pieței prin oferte bune și servicii de calitate”, au menționat specialiștii „StarNet”.
Clienții să nu-și facă griji
Alexei Munteanu a comunicat presei că acțiunile operatorilor de cablu, dar și ale altor jucători de pe piața de telecomunicații demonstrează intenția clară de a prejudicia activitatea companiei. „În condițiile în care acești operatori încep a pierde clienți, care aleg din ce în ce mai mult serviciile inovatoare de la „StarNet”, reacția și acuzațiile aduse companiei au fost calea lor de răzbunare și încercarea regizată de a periclita activitatea noastră”, a declarat reprezentantul companiei.
Conducerea companiei a anunțat că „StarNet” își va apăra demnitatea în instanța de judecată și va cere despăgubiri morale pentru denigrarea imaginii, dar și dezmințirea acuzațiilor lansate. Reprezentanții „StarNet” dau asigurări clienților că, indiferent de jocurile de pe piață, compania va oferi și pe viitor cele mai bune și performante servicii, precum și va avea grijă alături de parteneri să modernizeze permanent grila de programe și opțiuni interactive.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România