Cine este Serghei Tarnovschi, unicul medaliat al R. Moldova la Rio
Pe 12 martie 2016, renumitul complex turistic „Masia Almiras de la Font” din apropierea oraşului Barselona, Spania, a găzduit o ceremonie fastuoasă, organizată de către Fundaţia Internaţională World Paddle Awards (WPA).
Ceremonia a constituit o totalizare a activităţii în domeniul Federaţiei Internaţionale de Kaiac Canoe pentru anul 2015 şi a fost organizată în scopul aprecierii muncii pline de sacrificiu, depuse de sportivi la competiţiile continentale şi internaţionale.
Au fost numeroase premii pentru sportivi, dar şi pentru antrenori, oficiali (voluntari), mass-media, organizatorii de evenimente, în total şapte nominalizări. WPA si-a rezervat dreptul de a introduce alte premii pe o bază ad-hoc, cum ar fi Premiul Academiei, Premiul Public, ş.a.
Un premiu special2015 NOMINEES | SPORTS JUNIOR a fost rezervat sportivilor fruntaşi de sex masculin şi feminin, cu vârsta de 19 ani. Alături de alţi şapte candidaţi din SUA (doi sportivi), Cehia, Ungaria, Slovacia, Marea Britanie şi Germania, pentru prima data în istoria activităţii World Paddle Awards, în lista pretendenţilor a figurat f0şi un reprezentant al Republicii Moldova, canoistul Serghei Tarnovschi, deţinător al medaliei de bronz la Campionatul Modial de Kaiac Canoe de la Milano, Italia.
Serghei Tarnovschi, născut pe 24 iunie 1997 în oraşul Lvov, Ucraina, şi-a valorificat din plin talentul, ambiţia şi potenţialul din momentul, când a acceptat invitaţia parvenită din partea Federaţiei de Kaiac Canoe din Republica Moldova. Împreună cu fratele său Oleg Tarnovschi, în 2013 a acceptat cetăţenia Republicii Moldova. Calităţile fizice exepţionale, rezistenţa, munca plină de sacrificiu depusă la antrenamente i-au permis în scurt timp să obţină rezultate remarcabile pe arena internaţională de concurs.
Pentru prima dată a fost remarcat de către specialiştii Federaţiei Internaţionale de Kaiac Canoe în 2014, cu prilejul Jocuriulor Olimpice de Tineret de la Nanjing, China. Discipolul experimentatului pedagog Alexandr Chirpicenco, antrenor emerit al Republicii Moldova, Bulgariei şi fostei URSS, Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de aur la canoe simplu în proba de sprint C 1.
În 2015, la vârsta de 18 ani, talentatul canoist a debutat la Milano, Italia, în cadrul Campionatului Mondial de Kaiac Canoe printre seniori. Concurând alături de liderii sportului mondial pe distanţa de 1000 de metri, canoistul moldovean a luptat cu dăruire de sine, s-a aflat în grupul fruntaş pe prima porţiune de 250 de metri, a trecut pe locul secund la finişul intermediar de 500 de metri, reuşind să menţină ritmul extrem de înalt până la finişul istovitoarei curse de 1000 de metri. Primul la finiş a fost germanul Sebastian Brendel, urmat de cehul Martin Fuksa.Locul 3 şi medalia de bronz i-a revenit lui Serghei Tarnovschi. Tustrei şi-au asigurat foile de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.
În sezonul precedent Serghei Tarnovschi s-a remarcat şi la Campionatul Mondial de Kaiac Canoe U 23, cucerind medalia de aur pe distanţa preferată de 1000 de metri şi medalia de bronz în cursa finala la canoe simplu, 200 de metri.A fost un sezon triumfal pentru Serghei Tarnovschi, munca lui fiind răsplătită din plin de către conducerea Comitetului Naţioinal Olimpic şi Sportiv. În cadrul unei conferinţe de presă, organizate după încheierea Campionatului Mondial U 23, preşedintele CNOS Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic, i-a înmânat lui Serghei Tarnovschi, deţinator al medaliei de aur pe distanţa de 1000 de metri şi a medaliei de bronz la 200 metri, canoe simplu, cheile unui nou autoturism SKODA.
A fost un semn de apreciere şi de recunoştinţă pentru talentul, dăruirea de sine, de care a dat dovada Serghei Tarnovschi, una dintre speranţele noastre la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. Serghei nu a dezamăgit și a adus marți, 16 august, prima medalie pentru R. Moldova la Rio. O medalie de bronz care pune R. Moldova pe harta țărilor care şi-au adjudecat medalii la JO de la Rio de Janeiro.
Olympic.md
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”