Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului „Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a câştigat premiul Queer Palm la Cannes 2024
Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii", selectat în competiţia oficială pentru Palm D'or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, a câştigat vineri seara Queer Palm, un premiu alternativ acordat în fiecare an la Cannes unui lungmetraj care abordează „personaje sau tematică LGBT", relatează AFP.
Filmul, regizat de Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani care îşi petrece vacanţa de vară în satul natal din Delta Dunării. Într-o seară, este atacat violent în stradă. A doua zi, lumea lui este complet bulversată, părinţii săi nu se mai uită la el ca înainte şi aparenta linişte a satului începe să fie afectată, potrivit Agerpres.ro.
În această dramă, „am vrut să întruchipez societatea românească, aşa că avem biserica cu preotul, legea cu poliţistul şi mica societate cu familia. Mi-am dorit ca mama să întruchipeze societatea în sens larg, iar tatăl sfera familiei", a declarat pentru AFP regizorul, de asemenea actor.
Juriul Queer Palm a fost prezidat anul acesta de regizorul belgian Lukas Dhont („Close", „Girl"), care a trebuit să decidă între 18 lungmetraje din toate secţiunile.
Pe Croazetă, emoțiile s-au strâns în rândul tuturor celor din echipa românească, de la actori, la producători și regizor.
Bogdan Dumitrache, Ciprian Chiujdea, Valeriu Andriută, regizorul Emanuel Pârvu, Ingrid Micu-Berescu și producătoarea Miruna Berescu au pășit pe covorul roșu, în seara proiecției, în haine de gală și cu sufletul la gură. Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii" a fost primit cu entuziasm de cei strânși în sală să-l urmărească, iar echipa a fost răsplătită cu aplauze minute-n șir.
„Îmi este greu să vorbesc. Vă mulțumesc foarte mult! Mulțumesc comitetului de selecție al festivalului, vă mulțumesc pentru tot! Vreau doar să spun numele actorilor care sunt prezenți aici: Valeriu Andriuță, Ingrid Micu-Berescu, Ciprian Chiujdea, Bogdan Dumitrache. Producătoarea Miruna Berescu, directorul de imagine Silviu Stavilă a făcut miracole, sunetistul... Îți mulțumesc pentru sunetul vântului”, a spus regizorul Emanuel Pârvu.
Emanuel Pârvu are 45 de ani și este căsătorit cu producătoarea Miruna Berescu. Tatăl lui este un fotograf faimos, pe numele lui tot Emanuel Pârvu, care a fost unul dintre singurii români care au semnat un contract cu o agenție internațională după 1989 (Reuters). Juniorul Emanuel Pârvu a regizat numeroase piese de teatru înainte de a trece la film. Cu toate acestea, mai întâi a fost actor. A jucat în filme precum „Bacalaureat" (regia Cristian Mungiu), „Amintiri din epoca de aur" (regia Adrian Sitaru), „Portretul luptătorului la tinerețe" (regia Constantin Popescu), „Aniversarea" (regia Dan Chișu) sau „"Miracolul" (regia Bogdan Apetri).
În 2005 a început să se dedice regiei, iar un an mai târziu era nominalizat la premiile UNITER pentru piesa lui de debut, "Sector S". Tot în 2006 a absolvit UNATC-ul, are un master în Arta Actorului și doctoratul în structuri dramaturgice.
Și cu scurtmetrajele a avut mare succes. În 2018, scurtmetrajul „Totul e foarte departe" a intrat pe lista celor 94 de filme aflate în cursă pentru a fi nominalizate la premiile Oscar.
Tema relațiilor dintre părinți și copii este deseori explorată de Pârvu, așa cum o face și în „Trei kilometri până la capătul lumii”. Scenariul este construit în jurul lui Adi, un tânăr de 17 ani, atacat brutal într-o noapte în satul său din Delta Dunării. Filmul urmărește șocul transmis de acest atac în familia tânărului și în comunitatea locală.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”