Cine a LIPSIT astăzi de la ședința CSS, convocată de Igor Dodon și cum a ajuns bașcanul Găgăuziei, care ELOGIAZĂ referendumul sepratist din 2014, în componența acestuia
Președintele Igor Dodon a extins componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS), iar componența acestuia numără 18 persoane, inclusiv bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.
Potrivit șefului statului, la ședința de astăzi a CSS nu au venit șase membri ai structurii, dar cu toate acestea a fost deliberativă.
„Șase membri nu au venit astăzi. Este vorba de premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Apărării, Eugen Sturza, președintele Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Roman Boțan, și vicedirectorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga, care e membru PD”, a precizat acesta.
Întrebat de ce la ședință a fost și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, președintele a motivat că aceasta e membru al Guvernului. „Bașcanul Găgăuziei a fost timp de 10 ani în componența CSS. Componența CSS este stabilită prin decret prezidențial”, a adăugat șeful statului.
Amintim că Irina Vlah a fost printre artizanii referendumului anticonstituțional din 2014, care a avut loc în Găgăuzia. Autoritățile de la Comrat au anunțat atunci că locuitorii autonomiei s-au pronunțat în proporție de peste 98% în favoarea apropierii de Uniunea Vamală. În cadrul aceluiași referendum, găgăuzii au decis că au dreptul la autodeterminare în cazul în care R. Moldova își va pierde independența. Desfășurarea, dar și rezultatele referendumului din 2 februarie 2014 au fost declarate ilegale de judecătorii moldoveni și de Guvernul de la Chișinău.
Cei care au colectat semnături pentru referendumul separatist au fost membrii mișcării Gagauz Halkî, organizație reactivată la Comrat. Cel mai sonor dintre separatiști este Ivan Burgudji, o persoană controversată, anchetată în numeroase rânduri de Procuratura Generală, pusă de către Irina Vlah în funcția de consilier pentru probleme juridice.
De asemenea, un rol important în desfășurarea referendumului l-a avut Federația Rusă care își promovează activ proiectul său geopolitic în UTA Găgăuzia. În afară de susținerea financiară a desfășurării referendumului, autonomia a fost vizitată de un grup de deputați din Duma de Stat a Federației Ruse și jurnaliști care au avut misiunea de a internaționaliza acest subiect, notează deschide.md.
De ce se scumpesc gazele? Explicația ministrului Energiei
Guvernul fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale: În premieră este reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate: „Vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate”
CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025