CIFRELE și acțiunile care arată că Dodon MINTE atunci când spune că Acordul de Asociere cu UE nu este în beneficiul R. Moldova
Statele Unite ale Americii vor acorda R. Moldova 21 de milioane de dolari, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), pentru dezvoltarea economiei naționale prin îmbunătățirea sectorului agricol. Proiectul: „Agricultura performantă în R. Moldova”, care are o durată de 5 ani, a fost lansat astăzi la Chișinău.
Potrivit Ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, acest proiect își propune să transforme sectorul agricol din R. Moldova într-un catalizator de creștere economică și dezvoltare a țării. „Agricultura implică mai mult de un sfert din forța de muncă a țării, de aceea e evidentă importanța acesteia și a industriei de prelucrare pentru economia R. Moldova. Cota exporturilor produselor agricole reprezintă 64% din exporturile Moldovei, iar produse precum merele, strugurii de masă și prunele reprezintă o treime din exporturile agricole”, a declarat Ambasadorul în cadrul ceremoniei de lansare a proiectului.
Oficialul s-a referit și la restricțiile impuse de Rusia pentru produsele din R. Moldova. „Cu regret, restricțiile impuse de Federația Rusă, începând cu anul 2015 pentru diferite categorii de produse, au avut un impact devastator asupra agriculturii din Moldova. Guvernele SUA, UE și alți parteneri de dezvoltare au intervenit pentru a ajuta Moldova să depășească problemele și să valorifice noi piețe de desfacere. Împreună am reușit să înregistrăm succese semnificative. Exportul de struguri de masă în UE a crescut de la două la zece mii de tone, astfel cota de export în UE pentru struguri fiind valorificată integral”, a adăugat diplomatul.
Ambasadorul a amintit că UE absoarbe 65% din exporturile Moldovei. „În 2015, valoarea produselor agricole importate de UE din Moldova a crescut cu circa 9%. Dacă până în anul 2014, înainte de cel mai recent embargo impus de Rusia, merele moldovenești erau exportate în doar câteva țări, actualmente acestea ajung în peste 20 de țări ale lumii. Pentru a consolida aceste succese și pentru a se poziționa pe piețe competitive și profitabile, producătorii agricoli trebuie să sporească calitatea produselor, să adopte soiuri noi și să asigure fiabilitatea livrărilor plus siguranța alimentară”, a subliniat James Pettit.
În context, sursa citată a punctat că proiectul lansat astăzi va avea drept țintă aspectele enumerate mai sus. „Adițional, proiectul va evalua potențialul de export pentru noi produse agricole cu o valoare înaltă. Este vorba de pomușoare sau miere. Sunt sigur că noul proiect va inspira acest segment al populației din localitățile rurale, pentru a propulsa mai departe R. Moldova”, a conchis Ambasadorul.
La rândul său, premierul Pavel Filip a amintit că, în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, SUA a acordat R. Moldova un suport de peste 1,4 miliarde de dolari. „În ultima perioadă, după toate tulburările politice din R. Moldova, apar multe discuții referitor la beneficiile pe care le are țara noastră de la Acordul de Asociere cu UE și, în general de la suportul care vine din spațiul euroatlantic. Toți își dau cu părerea, mulți încearcă să măsoare această colaborare prin cifre, importuri, exporturi, ceea ce nu e adevărat. Pentru noi această colaborare și această orientare este foarte importantă. Acest lucru trebuie să fie înțeles de fiecare și să nu se mai speculeze la această temă. Eu săptămânal particip la astfel de evenimente, fie că e vorba de asistență din partea UE, fie din partea SUA. Fiecare trebuie să-și facă concluzii – care este opțiunea pentru R Moldova”, a subliniat premierul.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi