05:28:51 23.12.2024
Stiri

CIFRE ÎN TIMP REAL // ZI DECISIVĂ: EUROPA sau RUSIA? Turul doi al alegerilor prezidențiale: Peste 1,688 de milioane de alegători și o rată de participare la vot de peste 54,15%

Actualitate 03.11.2024 21:32 Vizualizări4249 Autor: Ziarul National
CIFRE ÎN TIMP REAL // ZI DECISIVĂ: EUROPA sau RUSIA? Turul doi al alegerilor prezidențiale: Peste 1,688 de milioane de alegători și o rată de participare la vot de peste 54,15% Colaj: CEC






Cetățenii R. Moldova își aleg astăzi președintele pentru viitorii patru ani. Alegerea se face între un candidat proeuropean și altul susținut de Kremlin








ACTUALIZARE //
La închiderea secțiilor electorale de pe teritoriul R. Moldova, numărul alegătorilor care au participat la vot era de peste 1,688 de milioane, iar rata de participare depășea 54,15%.

Diferența față de primul tur de scrutin era de peste 125 de mii de alegători.







ACTUALIZARE //
Turul doi al alegerilor prezidențiale a mobilizat cu peste 110 mii de alegători mai mulți la vot, cu jumătate de oră înainte de închiderea secțiilor electorale pe teritoriul R. Moldova.

Până la ora 20.30, la urne au ieșit peste 1,673 de milioane de alegători, rata de particitare la vot fiind de aproape 54%.








ACTUALIZARE // Rata de participare la vot a depășit 50% către ora 18.00.

Datele Comisiei Electorale Centrale arată că până la această oră au ieșit la vot peste 1,522 de milioane de alegători.

La Chișinău au votat peste 341 de mii de alegători, iar în diasporă - peste 258 de mii.

La cele 30 de secții electorale deschise pentru cetățenii cu domiciliul în Transnistria au votat, până la ora 18.00, peste 23,3 mii de alegători.







ACTUALIZARE // Până la ora 16:00, la urne s-au prezentat peste 1,285 de milioane de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 43%.

Menționăm că, în turul I de scrutin din 20 octombrie 2024, către această oră votaseră peste 1,143 de milioane de­­­­­­­­­­­­­­­­ alegători sau 39,4% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.







ACTUALIZARE // Cetățenii R. Moldova s-au mobilizat mai mult pentru turul doi al alegerilor preidențiale de duminică, 3 noiembrie.

Datele Comisiei Electorale Centrale arată că, până la ora 15:30, au votat în total peste 1,21 de milioane de alegători sau 41%, dintre care peste 18,2 mii de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului și 191,7 de mii de cetățeni din diasporă.

În primul tur de scrutin, rata de participare la această oră a fost de 37,2%.

Totodată, potrivit elegeri.md, rata de participare la vot înregistrată astăzi este cu 2% mai mare decât cea notată la alegerile prezidențiale din 2020.







ACTUALIZARE //
Peste un milion de cetățeni au fost deja la urne până la ora 14.00.

Către această oră, rata de participare la vot era de 34,5%.







ACTUALIZARE // Inspectoratul General al Poliției a raportat Comisiei Electorale Centrale (CEC) 52 de încălcări înregistrate până la ora 13.00 în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cele mai multe incidente, 11 la număr, vizează fotografierea buletinului de vot, acestea fiind urmate de cazurile de agitație electorală – 10, cazuri de corupere a alegătorilor – 7, transportare organizată a alegătorilor pe teritoriul R. Moldova – 6, afișaj electoral neautorizat – 4 etc.

„Suntem îngrijorați de sesizările date, dar și de informațiile apărute în spațiul public cu privire la acțiunile de transportare organizată a alegătorilor atât pe cale terestră, cât și pe cea aeriană către secțiile de votare din Federația Rusă, Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Avem semnale și despre transportarea alegătorilor către unele secții de votare din republică, în special fiind vorba despre secțiile organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului. Funcționarii electorali au fost instruiți să fixeze și să documenteze toate cazurile de încălcare a legislației electorale. Aceste incidente la fel sunt cercetate de organele de resort și sunt monitorizate de către observatorii electorali”, a declarat Angelica Caraman, președinta CEC, într-un briefing de presă.

Caraman a ținut să amintească faptul că, potrivit Codului electoral, transportarea organizată a alegătorilor este sancționată cu amenzi de până la 6 000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 15 000 de lei pentru cele juridice.







ACTUALIZARE //
Rata de participare la vot a fost de 29,6% la ora 13.00, cu 4,1% mai mare decât cea notată pe 20 octombrie, către aceeași oră.

Cea mai slabă prezență este atestată în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.

Potrivit președintei Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, cel mai activ se votează în raioanele Dondușeni, Rezina, Șoldănești și în municipiul Chișinău - peste 28% până la ora 13.00, Chișinău – 28%, în UTA Găgăuzia au votat 27%, iar la Bălți – 25%.

Până la amiază, își exprimaseră votul și peste 13 mii de transnistreni, dar și peste 100 000 de cetățeni din diasporă.

Cel mai mult s-a votat la Moscova – 2 400 și 2 100 de alegători în cele două secții electorale, la București – peste 2 400, la Brescia și Padova din Italia – câte 1 700 și, respectiv, 1 600 de alegători.








ACTUALIZARE // Până la ora 12:30 au votat în total circa 759,9 de mii de alegători sau 26,7%.

Peste 11,7 mii de voturi au fost exprimate de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului și 94,6 de mii - la secțiile de votare în străinătate.

În primul tur de scrutin, rata de participare la această oră a fost mai mică - de 22,5%.

De asemenea, rata de participare lavot de astăzi este mai mare și decât cea înregistrată, către aceeași oră, la prezidențialele din anul 2020 - 25,5%.


Alegeri.md







ACTUALIZARE // Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de președinte, Maia Sandu, a fost întâmpinată cu aplauze la secția de vot unde a mers să voteze. Actuala șefa a statului a îndemnat cetățenii să iasă în număr mare la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru ca să nu permită „hoților să ne cumpere țara”.

Maia Sandu a așteptat câteva în minute la rând pentru ca să-și exercite votul, după care a oferit o scrută declarație de presă.

„Bună ziua tuturor, bună ziua, moldoveni! Eu am votat cu (R.)Moldova și am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru republica noastră. Ei de fiecare dată au dus statul înainte, ei l-au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența”, a declarat Maia Sandu.



Șefa statului s-a referit și la cei care vor să fure votul moldovenilor.

„Hoții vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenie a lor. Puterea R. Moldova e în fiecare dintre voi. Ieșiți la vot cu credință și cu speranță. Capul sus, moldoveni! Doamne Ajută!”, a conchis Maia Sandu.







ACTUALIZARE //
Rata necesară de participare la vot pentru a valida cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost atinsă către ora 11.30.

Mai exact, până la această oră au votat deja peste 574 de mii de alegători sau 20,5% din numărul celor înscriși în listele electorale.

Pentru validarea celui de-al dilea tur al alegerilor prezidențiale este necesară ieșirea la urne a unei cincimi dintre alegătorii înscriși în listele electorale.








ACTUALIZARE // Către ora 11.00, la urne se prezentaseră deja peste 450 de mii de alegători sau peste 16,2%.








ACTUALIZARE // Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că, până la ora 10:00, peste 30 200 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Comparativ cu turul I, numărul celor prezenți la urne în diaspora este în creștere semnificativă la această oră”, transmite MAE.

Amintim că, pe 20 octombrie, până la or 10.00 votaseră circa 18 mii de alegători.







ACTUALIZARE //
Aproape 300 de mii de alegători votaseră către ora 10.00, ceea ce reprezintă o rată de prezență la vot de aproape 11%. În turul I de scrutin, către aceeași oră, era înregistrată o rată de participare puțin peste 7%, a declarat Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC) într-un briefind fe presă.

Cea mai activă prezență la urnele de vot era înregistrată astăzi în circumscripția electorală Rezina, unde, potrivit datelor, rata de participare era de peste 12%.

În municipiul Chișinău votaseră circa 10% dintre alegători, iar în cele 30 de secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului - peste 5 mii dealegători.

Și în străinătate procentul prezenței la vot către ora 10.00 era mai mare în comparație cu primul tur al alegerilor, când au votat circa 18 mii de alegători. Până la oira 10.00, la secțiile se votare deschise în afara republicii au votat circa 30 de mii de alegători, fiind înregistrate aglomerații la unele secții de votare din Turcia, Federația Rusă și Italia.

„Până la această oră nu au fost raportate incidente majore care să afecteze desfășurarea alegerilor, iar toate măsurile de siguranță sunt în vigoare pentru a proteja integritatea procesului de vot”, a spus Caraman.

CEC a fost informat despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secții de votare. Cazurile sunt documentate.








ACTUALIZARE //
Candidatul susținut de socialiștii proruși la funcția de președinte al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, susține că a votat astăzi pentru o R. Moldova „care nu stă cu mâna întinsă, dar se dezvoltă în armonie relațâie și cu Estul, și cu Vestul”.

Stoianoglo a venit la urne, la fel ca în primul tur alegerilor prezidențiale, însoțit de cele două fiic ale sale și de soție.

„Împreună cu familia mea, am votat pentru o R. Moldova liberă, stabilă, prosperă, Moldova care se respectă oamenilor săi, indiferent de ătnie, limba vorbită, religia, viziuni politice, Moldova care nu stă cu mâna întinsă, dar se dezvoltă în armonie relațâie și cu Estul, și cu Vestul. (urmează același mesaj în limba rusă). Șî încă un moment foarte important, reieșând din ocazia care avem: eu îndemn toată lumea să iesă la vot șî să realizeze dreptul său constituțional de a alege”, a declarat Alexandr Stoianolo (am păstrat exprimarea originală – n.r.).

CITIȚI și DEZBATERI ELECTORALE // 10 la ZERO pentru Maia Sandu și câștig pe linie la mesajele de început și final! „Omul Moscovei” a citit până și replicile de pe foaie, evitând să ofere răspunsuri esențiale: „Un cal troian”

Deși vorbește prost limba oficială a statului pe care vrea să-l conducă, Stoianoglo recunoaște, totuși, că aceasta este română.

„Eu pot comunic, pot răspund la orice (cu accent pe „i” – n.r.) întrebare, dar nu alegem nu reperezentanț a academiei (accent pe prima literă „e” – n.r.) științe, noi alegem președintele republicii care trebuă să corespundă condițiile care este prevăzută în lege”, a continuat acesta.

Întrebat ce crede despre transportarea organizată și gratuită din Federația Rusă a cetățenilor R. Moldova, dar și despre cumpărarea de voturi în favoarea sa, fostul procuror general, care se prezintă public ca „om al legii”, a spus că „noi nimeni nu am adus în republică silit”.

„Pentru asta avem organele respective, care trebuă să fie corect, în baza legii apreciată acțiunile respective și fixat. Dacă asta a fost făcută cu încălcarea legislațâie, atunci trebuă să fie întreprinsă și măsurile respective. Asta atribuțâia organelor de drept, care trebuă să aprecieze cazul respectiv. Noi nimeni nu am adus în republică silit. Avem organele abilitate, care trebuăfixează fiecare caz de fraudare. Eu sunt împotriva categoric corupere, fraudare alegerilor. Eu consider că alegerile este un proces democratic la care trebu să avea acces toți cetățenii R. Moldova”, a arătat candidatul susținut de socialiști.

Acesta a ținut să sublinieze, în contextul investigațiilor de presă care arată că rețeaua condamnatului fugar Ilan Șor, coordonată de la Moscova, cumpără voturi în favoarea alegerii candidaturii sale la prezidențiale, că el nu a participat la cumpărarea voturilor: „Nu participă la cumpărarea voturilor și partidul care mă susține în aceste alegeri”.

CITIȚI și DEMONSTRAT // Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de rețeaua condamnatului fugar Ilan Șor, care acționează la comanda Kremlinului

„Eu am declarat multe ori că nu am nicio relațâie nici cu Kremlin, cu nici reprezentanț a altor stat, nici servicii speciale șî, dacă observat până acuma nu a apărut niciun informațâie că eu am așa fel de... Eu sunt o persoană care voi promova numai interesele R. Moldova, interesele cetățenii care aici trăiesc”, a punctat fostul procuror general, cercetat penal în mai multe dosare.

El nu a vrut să răspundă tranșant la întrebarea dacă Vladimir Putin trebuie să fie arestat, în conformitate cu mandatul internațional, dacă vine în R. Moldova, arătând că acest lucru nu ține de competența președintelui, și a adăugat că dezinformările propagandei ruse ar fi, de fapt, elaborate în „laboratoriile” Partidului Acțiune și Solidaritate.

Întrebat dacă susține aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, deși a boicotat referendumul de acum două săptămâni, Alexandr Stoianoglo a răspuns senin: „Da, numaidecât”.







ACTUALIZARE //
Către ora 9.00, la urne se prezentaseră deja peste 139 de mii de alegători sau peste 5%.

Pentru validarea scrutinului de astăzi, este suficientă prezența a o cincime din alegătorii înscriși în listele electorale.














Cetățenii R. Moldova își aleg astăzi președintele pentru următorii patru ani.

Toate cele 1 988 de secții de votare de pe teritoriul republicii au fost deschise la ora 7.00.

În listele electorale de bază sunt înregistrați 2 707 641 de alegători.

În străinătate, cetățenii cu drept de vot sunt așteptați astăzi la cele 228 de secții de votare deschise în 37 de țări.

Scrutinul de astăzi va fi monitorizat de peste 2 400 de observatori acreditați de Comisia Electorală Centrală.

Alegătorii pot vota în baza următoarelor acte:

·buletinul de identitate valabil;

·buletinul de identitate provizoriu;

·pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

„Atenționăm că orice încălcare a secretului votului se pedepsește conform legii. Se interzice fotografierea, plasarea pe rețele de socializare a buletinului cu opțiunea de vot exprimată. Scoaterea în afara secției de votare sau deteriorarea acestuia, sustragerea ștampilei de vot și agitație electorală sub orice formă sunt interzise”, avertizează autoritățile.

Stiri relevante
22.12.2024 10:07 536 Cine face listele?

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md