CIFRE // Cât ne costă bugetarii din R. Moldova
Retribuirea muncii angajaților din sfera bugetară reprezintă o bună parte din cheltuielile bugetelor locale, în anumite localități fiind vorba de mai mult de jumătate din venituri. Suma crește în funcție de numărul de locuitori dintr-o localitate sau alta, pentru că și necesitatea de angajați la Primărie, oficii ale medicilor de familie sau instituții de învățământ etc. este mai mare.
În Chișinău – cei mai mulți angajați și cele mai multe cheltuieli
Potrivit datelor publicate pe localbudgets.viitorul.org, ce mai mare sumă pentru retribuirea muncii bugetarilor o cheltuiește anual orașul Chișinău. În 2015, de exemplu, în acest scop au fost alocate peste 871,7 milioane de lei din bugetul municipal. Galina Siminiuc de la Direcția generală Finanțe a Primăriei Chișinău susține că suma respectivă reprezintă salariile pentru un an a puțin peste 23 de mii de oameni care lucrează în sfera bugetară pe teritoriul orașului. Personalul administrativ al Primăriei era, în 2015, de 943 de persoane, retribuite cu peste 55,5 milioane de lei.
Același portal al datelor deschise arată că pe locul doi în topul orașelor care cheltuiesc cel mai mult pentru retribuirea muncii se situează municipiul Bălți – peste 143 de milioane de lei în 2015. Dacă analizăm numărul de locuitori al celor două orașe – în Chișinău aproape 640 de mii de locuitori, iar la Bălți peste 122,5 mii de oameni, constatăm că aceste cheltuieli sunt proporționale. Totuși, Chișinăul a avut venituri de peste 2,7 miliarde lei, cheltuielile pentru retribuirea muncii constituind 29,6%, în timp ce Bălțiul a strâns peste 383,3 milioane de lei, iar cheltuielile pentru retribuirea muncii au constituit peste 36%.
Jumătate din venituri, cheltuieli pentru retribuirea muncii
Localbudgets.viitorul.org arată că Bălțiul este urmat de Cahul la același indicator, administrația locală din acest oraș cheltuind în 2015 peste 25,2 milioane de lei pentru salariile bugetarilor. În top regăsim și orașul Ungheni – peste 21 de milioane de lei, Orhei – peste 13,85 milioane de lei, Strășeni – peste 12 milioane, Edineț - peste 11,9 milioane, Soroca – peste 11,8 milioane, Ceadâr-Lunga – peste 11,1 milioane și Vulcănești – peste 10,5 milioane de lei. În Vulcănești, cheltuielile pentru retribuirea muncii constituie aproape jumătate din veniturile orașului sau 47,3%.
Care sunt cheltuielile pentru bugetari în celelalte orașe din R. Moldova, aflați din Buletinul „Bugete fără secrete” al IDIS „Viitorul”.
Amăgit de Putin, separatistul Krasnoselski mulțumește Uniunii Europene pentru că a scos Transnistria din beznă. Cetățenii din stânga Nistrului au ieșit în stradă să sărbătorească
Detalii în cazul femeii moarte într-un salon de frumusețe din Chișinău: Anesteologul a fost demis anterior dintr-un spital public pentru ilegalități. Anchetă MS și ANSP
CSE a decis cum va fi cheltuit grantul UE: ,,Energocom" va cumpăra gaze în sumă de 20 de milioane de euro și va livra câte 3 milioane de metri cubi zilnic în stânga Nistrului, până pe 10 februarie