Chișinăul vrea videoconferință cu așa-zisele autorități de la Tiraspol pentru a discuta despre interacțiunea pe timpul pandemiei de COVID-19: Teste, medicamente și ajutor de pe malul drept versus drumuri blocate pe malul stâng al Nistrului
Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a invitat așa-zisa conducere de la Tiraspol la o videoconferință în contextul pandemiei de COVID-19, care va avea loc pe 9 aprilie curent.
O scrisoare în acest sens a fost expediată astăzi atât Tiraspolului, cât și Misiunii OSCE în Moldova și reprezentanților mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”, iar reprezentanții Chișinăului vor să discute despre modul de interacțiune cu reprezentanții Tiraspolului în contextul situației epidemiologice actuale.
În prezent, probele biologice de la persoanele suspecte a fi infectate cu COVID-19 sunt preluate de pe malul stâng al Nistrului și procesate în laboratorul acreditat al Agenției Naționale Sănătate Publică (ANSP). Ieri, pe 2 aprilie, șapte persoane din Transnistria au fost instruite la Chișinău cum să efectueze teste pentru COVID-19. Astfel, persoanele de pe malul stâng al Nistrului ar putea să fie testate la Tiraspol pentru noul coronavirus, după ce Chișinăul va pune la dipoziție testele necesare.
Menționăm că viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vizitat joi localitatea Varnița, blocată parțial de exponenții așa-ziselor structuri de la Tiraspol, sub pretextul carantinei, după ce două persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Cristina Lesnic s-a documentat la fața locului despre impedimentele de circulație create pentru locuitorii satului și accesul populației la medicamente.
În cadrul discuțiilor cu reprezentanții administrației publice locale și a Oficiului ombudsmanului din Varnița, s-a constatat că farmaciile din localitate au fost redeschise abia la 1 aprilie, după ce s-a permis circulația personalului acestora.
Vicepremierul a vizitat și Centrul medicilor de familie pentru a verifica accesul persoanelor asigurate de pe ambele maluri ale Nistrului la servicii medicale și situația circulației medicilor în Zona de Securitate.
CITIȚI și PROVOCĂRI în timpul STĂRII de URGENȚĂ: Separatiștii transnistreni au BLOCAT mai multe drumuri din Zona de Securitate. Medicii nu pot ajunge în mai multe sate
La începutul aceste luni, delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a lansat un apel în legătură cu acțiunile cu caracter unilateral ale exponenților de la Tiraspol, care sub pretextul gestionării regimului stării de urgență au fortificat ilegal infrastructura „posturilor de control” în perimetrul Zonei de Securitate, solicitând componentei transnistrene să dispună măsuri imediate în vederea deblocării activității observatorilor militari și a eliminării necondiționate a barierelor instalate neautorizat și abuziv.
De asemenea, delegația moldovenească a solicitat tuturor participanților în CUC să depună eforturi în vederea lichidării încălcărilor fixate, neadmiterii acestora pe viitor, precum și a stabilirii unor mecanisme de conlucrare efective a Forțelor Mixte de Pacificare, în strictă conformitate cu prevederile documentelor-cadru ale misiunii de menţinere a păcii de pe râul Nistru.
Premierul Recean, discuții cu reprezentanta UNHCR în R. Moldova: Agenția ONU va susține Guvernul în cazul declanșării unei crize umanitare ce ar putea afecta circa 300 de mii de cetățeni din Transnistria, dacă Rusia îi va lăsa fără gaze
Energia electrică NU va fi deconectată „de la ora 20.00 până la 5.00”, iar gazele NU vor costa 50 de lei per mia de metri cubi: Mai multe FALSURI de pe TikTok, combătute de autoritățile de la Chișinău
Republica Moldova și-a triplat, în 2024, capacitatea de generare a energiei din surse fotovoltaice