Zece VACI la Chișinău!
Un agent economic din Chișinău organizează în premieră în Republica Moldova Festivalul Văcuțelor - un eveniment unde pictorii vor desena machete de vaci în mărimea lor reală. Astfel, la final, 10 văcuțe colorate vor deveni opere de artă ale designerilor, pictorilor și altor oameni de creație.
Potrivit organizatorilor, machetele văcuțelor sunt confecţionate din fibră de sticlă, care rezistă în timp şi pot bucura ochii vizitatorilor o perioadă îndelungată. Evenimentul va avea loc pe 1 iunie, de Ziua Copilului, la Arcul de Triumf din Chișinău. Doritorii vor putea asista la procesul de pictare, dar și se vor putea fotografia alături de văcuțe, care, potrivit agentului economic, vor rămâne toată luna iunie în diferite sectoare ale Chișinăului.
Orice doritor poate aplica pentru dreptul de a desena o văcuță. În urma concursului vor fi selectate 10 proiecte care redau satul, casele, elementele de folclor, ornamentele naționale, decorul tradițional și tot ce înseamnă viața rustică. Proiectele pot fi depuse până pe 25 mai prin e-mail, iar câștigătorii vor fi invitaţi să participe la Festivalul Văcuţelor. Fiecărei echipe câştigătoare i se vor oferi vopsele şi ustensile pentru a picta văcuţele.
Precizăm că Festivalul Văcuţelor este o tradiţie europeană ce adună vizitatori din toată lumea pentru a admira exponatele văcuţelor pictate. Ideea îi aparţine sculptorului Beat Seeberger-Quin, care a organizat o astfel de expoziţie pentru oară în Zurich, în 1998. Văcuţele pestriţe s-au bucurat de un succes nemaipomenit printre locuitorii şi oaspeţii oraşului elveţian. Văcuţele au produs un boom cultural fără precedent, transformând expoziţia „Parada Văcuțelor” într-un eveniment anual de anvergură mondială.
Vă prezentăm la jos câteva „văcuțe” de la diferite festivaluri organizate în lume:
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți