Chișinăul și Bălțiul - LIDERI la capitolul infracțiuni
În anul 2015, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate circa 40 de mii de infracţiuni, în scădere de 4,8 la sută faţă anul 2014, arată statisticile Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Cele mai multe infracțiuni sunt înregistrate în localitățile urbane și mai cu seamă în municipiul Chișinău și Bălți - 173 de infracţiuni la zece mii de locuitori şi, respectiv, 127 de infracţiuni, ceea ce depăşeşte nivelul mediu pe ţară de 1,6 ori.
La nivel de raion, cea mai mare rată a infracţionalităţii s-a înregistrat în Ialoveni (106 infracţiuni la zece mii de locuitori), Cantemir (105 infracţiuni la zece mii de locuitori) şi Căuşeni (99 de infracţiuni la zece mii de locuitori). Un nivel mai mic al infracţionalităţii s-a înregistrat în raionul Râşcani (66 de infracţiuni la zece mii de locuitori), Nisporeni (63 de infracţiuni la zece mii de locuitori) şi Făleşti (54 de infracţiuni la zece mii de locuitori).
Fiecare a cincea infracţiune este din categoria celor excepţional de grave, deosebit de grave şi grave, inclusiv 3,6% revin infracţiunilor excepţional de grave şi deosebit de grave, iar 16,9% revin celor grave.
În ultimii cinci ani, sunt înregistrate mai multe infracţiuni din categoria celor mai puţin grave (+5 la sută) şi a infracţiunilor uşoare (+32 la sută).
Pe parcursul anului 2015, aproape fiecare a şasea infracţiune a fost săvârşită în locuri publice, iar cu aplicarea armelor de foc, explozivelor şi grenadelor au fost săvârşite 75 de infracţiuni, inclusiv 30 de cazuri de huliganism, 15 cazuri de vătămări intenţionate, cinci cazuri de tâlhării şi patru cazuri de omor.
Din numărul total de infracţiuni înregistrate, 16 la sută sunt săvârşite de persoane cu vârstă aptă de muncă, dar fără ocupaţie. Totodată, de către minori sau cu participarea acestora au fost comise în jur de o mie de infracţiuni sau 2,5% din totalul infracţiunilor înregistrate. Comparativ cu anul precedent se remarcă o reducere cu 14% a infracţiunilor săvârşite de minori şi în special a infracţiunilor privind viaţa sexuală şi contra patrimoniului.
Cel mai frecvent, minorii sunt implicaţi în săvârşirea furturilor, cu o pondere de 69,0%, după care urmează jafurile – 6,9% şi huliganismul – 4,0%.
În anul 2015, la o sută de mii de copii în vârstă de până la 18 ani le-au revenit circa 144 de infracţiuni comise de minori, comparativ cu 174 în anul 2011, cel mai mare nivel al ratei infracţionalităţii juvenile în ultimii cinci ani fiind înregistrat în anul 2012.
Cel mai înalt nivel al criminalităţii este înregistrat în rândul bărbaţilor. Aceștia sunt implicaţi mai mult în săvârşirea infracţiunilor grave, iar femeile - în săvârşirea furturilor, infracţiunilor legate de droguri şi escrocherii.
Cât priveșe numărul persoanelor condamnate, în anul 2015 numărul acestora s-a majorat cu 18 la sută comparativ cu anul 2014.
La o sută de mii de locuitori, în medie revin câte 329 de condamnaţi, cu 90 de condamnaţi mai mult comparativ cu anul 2011.
Totodată, 54 de condamnaţi minori revin la o sută de mii de copii. În cele mai dese cazuri, delicvenţii au fost condamnaţi pentru furt – 12,5% , huliganism – 9,8%, infracţiuni legate de droguri – 6,4%, jafuri – 3,8% etc.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova