Chișinăul salută decizia Kievului de a recunoaște limba ROMÂNĂ ca limbă de comunicare pentru minoritatea etnică românească din Ucraina
R. Moldova apreciază decizia Ucrainei aprobată miercuri de a recunoaște limba română ca limbă de comunicare pentru minoritatea etnică română din statul vecin.
Mesajul i-a fost transmis astăzi ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, de către vicepremierul Nicu Popescu, în cadrul unei discuții telefonice cu participarea șefilor diplomațiilor de la Chișinău, București și Kiev.
„Am exprimat aprecierea noastră pentru decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă de comunicare pentru minoritatea etnică română, o decizie care survenit ca urmare a unui demers comun al României și Republicii Moldova. Aceasta reprezintă un semn clar al reușitei dialogului nostru trilateral Republica Moldova - România - Ucraina. Suntem hotărâți să dezvoltăm și mai mult cooperarea noastră în cadrul acestui format trilateral, inclusiv prin proiecte de infrastructură comune, ceea ce a adus deja beneficii tangibile”, a declarat Nicu Popescu după discuțiile purtate cu omologii săi din România și Ucraina.
CITIȚI și Legea care stabileşte că limba oficială a R. Moldova este ROMÂNĂ, promulgată de preşedinta Maia Sandu: „Un adevăr istoric incontestabil. Îmi doresc că limba română să ne unească”
Amintim că autorităţile de la Kiev au decis, miercuri, recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina. Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale. Până acum, Ucraina a perpetuat enormitatea sovietică ce a împărțit minoritatea română din statul vecin în „moldoveni” și „români”, pentru a le diminua ponderea și a-i dezbina pe reprezentanții aceleiași națiuni.
Limba română a fost oficializată în legislația R. Moldova abia pe 16 martie curent, când Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea sintagmei limba moldovenească din legislația Republicii Moldova și în Constituție.
R. Moldova, extrem de vulnerabilă în cazul unei crize petroliere regionale: Stocurile asigură, de obicei, consumul pentru maximum 20 de zile. Ce vor să facă autoritățile pentru a schimba situația
Curtea Constituțională apără limba română, atacată de postul „Cinema 1”, care parazitează în R. Moldova pe seama canalului „Rossia 1” de la Moscova: „Încalcă drepturile minorităților naționale”
LISTA fermierilor din R. Moldova, premiați de Ziua Agricultorului