Chișinăul ripostează cu argumente la falsurile promovate de Moscova și Tiraspolul: „Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu Gazprom, care e valabil până în septembrie 2026”
Biroul Politici Publice: „Responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”
Intensificarea retoricii și acțiunilor anti-R. Moldova ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile au drept scop destabilizarea situației din republică, defăimarea autorităților constituționale, precum și diseminarea fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Un comentariu în acest sens a fost făcut public luni, 6 ianuarie, de Biroul Politici de Reintegrare (BPR), drept replică la declarațiile lansate astăzi de Ambasada Rusiei la Chișinău și administrația separatistă de la Tiraspol.
Potrivit BPR, Chișinăul este disponibil să ajute cetățenii R. Moldova din stânga Nistrului, însă Tiraspolul a refuzat categoric mâna întinsă. Astfel, cetățenii de acolo îngheață acum în propriile case și stau pe întuneric.
„Contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului R. Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”, precizează BPR.
Și mai surprinzătoare, în opinia instituției, sunt afirmațiile făcute astăzi de Ambasada Federației Ruse la Chișinău, conform cărora responsabil de situația din estul republicii ar fi Guvernul R. Moldova.
„Contrar celor afirmate de reprezentanța diplomatică rusă, Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu Gazprom, care e valabil până în septembrie 2026. Încetarea contractului de tranzit prin Ucraina e la fel un pretext absolut fals, întrucât există posibilitatea livrării gazului natural prin gazoductul transbalcanic. Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Rusia, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este lipsită de sens”, punctează sursa citată.
Instituția condusă de vicepremierul Oleg Serebrian menționează că la mijloc ar fi niște „jocuri geopolitice periculoase” ale Rusiei, în condițiile în care Moscova nu pomenește nimic despre datoria de 11 miliarde de dolari a Transnistriei.
„Altminteri, nici Gazprom și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei Moldovagaz pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale republicii de gaz și energie electrică în toiul iernii. Responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Acțiunile întreprinse de Moscova și acoliții săi de la Tiraspol în ultimele săptămâni subminează încrederea în toate mecanismele existente de negociere privind soluționarea acestui dosar și compromit eforturile Chișinăului din ultimii trei ani de a menține pacea și stabilitatea în țară și în regiune”, conchide sursa citată.
Situație dramatică în Transnistria, după ce „Gazprom” a sistat livrările de gaze, în pofida angajamentelor sale contractuale: Deconectări ale energiei electrice de două ori pe zi a câte patru ore fiecare, inclusiv în ziua de Crăciun pe stil vechi
Un pilot ucrainean de F-16 a reușit o performanță UNICĂ în lume: a doborât șase rachete rusești într-o singură misiune. „Nici măcar americanilor nu le-a venit să creadă"
Armata lui Putin, lovită plin: ,,Diamantele” armatei Rusiei de 350 de milioane de dolari, distruse într-o zi de Ucraina