Chișinăul RECLAMĂ noi posturi ILEGALE instalate de transnistreni în Zona de Securitate: Noua șefă de la Reintegrare a mers „informal” astăzi la Tiraspol să-i arate lui Krasnoselski „deplină deschidere” pentru dialog
Transnistrenii au instalat, în luna noiembrie curent, trei noi posturi ilegale în Zona de Securitate, fiind documentate mai multe abuzuri ale reprezentanților înarmați ai așa-ziselor structuri de forță din stânga Nistrului, precum sechestrări ale cetățenilor și împiedicarea liberei circulații.
Mai exact, pe 1 noiembrie curent a fost fixat un post mobil ilegal „grăniceresc” chiar pe teritoriul postului Forțelor Mixte de Pacificare de lângă Dubăsari, iar pe 6 și 9 noiembrie 2020, observatorii militari au documentat un post ilegal situat la intrarea în localitatea Cremenciug și altul - pe segmentul între traseul Bender-Chișinău și drumul Proteagailovca-Hârbovăț.
Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CEC) a propus discuția acestui subiect în cadrul ședinței de astăzi, însă reprezentanții Tiraspolului au blocat propunerea.
Reprezentanții Chișinăului în CUC au reclamat și manipulări din partea transnistrenilor în ceea ce privește abuzurile comise.
„Constatând o nouă încercare a exponenților Tiraspolului de a denatura premeditat faptele care au avut loc la 1 noiembrie curent, delegația Republicii Moldova a informat membrii Comisiei Unificate de Control că toate situațiile sunt examinate de către organele teritoriale ale Poliției prin prisma legislației naționale. Totodată, s-a accentuat că, în aceeași zi, membrii delegației Republicii Moldova care s-au deplasat în Zona de Securitate au fixat un post mobil ilegal „grăniceresc” chiar pe teritoriul postului Forțelor Mixte de Pacificare de lângă Dubăsari. În preajma localității Corjova, alți reprezentanți ai structurilor transnistrene abuziv stopau unitățile de transport și verificau actele cetățenilor. Tot la 1 noiembrie curent, între orele 9.00 și 12.00, lângă satul Bâcioc din stânga Nistrului, un post ilegal „grăniceresc” a sistat accesul transportului și al pietonilor spre satul Gura Bâcului, situat pe malul drept al râului. Și ulterior, pe 6 și 9 noiembrie 2020, observatorii militari au documentat un post ilegal situat la intrarea în localitatea Cremenciug și altul - pe segmentul între traseul Bender-Chișinău și drumul Proteagailovca-Hârbovăț”, cităm dintr-un comunicat de presă al Biroului pentru Politici de Reintegrare.
Într-un nou document semnat de reprezentanții Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control se arată că sporirea numărului de posturi ilegale, dezvoltarea infrastructurii, creșterea efectivului și extinderea abuzivă a funcțiilor acestora în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare zădărnicește realizarea de către Comisia Unificată de Control a sarcinilor stabilite prin Acordul din 1992.
Menționăm că, tot astăzi, noua șefă a Biroului pentru Politici de Reintegrare, Olga Cebotari, a mers la Tiraspol să se întâlnească „informal” cu așa-zisul lider separatist, Vadim Krasnoselski.
Reprezentantul politic în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului „a evidențiat deplina deschidere și existența unei voințe politice exprese întru a avansa dialogul în toate platformele de negocieri existente cu orientarea eforturilor spre soluționarea celor mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului”, arată Biroul de la Chișinău.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei