Chișinăul, pregătit să livreze pâine locuitorilor din stânga Nistrului! Situația din Transnistria, „un joc geopolitic murdar împotriva autorităților constituționale ale R. Moldova purtat, fără îndoială, de Moscova”, afirmă vicepremierul Serebrian
Autoritățile de la Chișinău iau în calcul să aprovizioneze localități din stânga Nistrului, afectate de criza energetică după ce „Gazprom” a sistat livrările de gaze naturale de la începutul anului curent, cu pâine și alte produse alimentare, a anunțat astăzi vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după discuția avută, împreună cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, cu administrația publică din trei raioane care au localități situate în Zona de Securitate.
„Ne gândim cum putem oferi chiar și pâine în anumite localități, pentru că înțelegem că sunt probleme legate de funcționarea întreprinderilor de panificație, alimente, toate astea le putem oferi cetățenilor de dincolo. Am avut chiar acum o discuție cu președintele Consiliului raional Dubăsari cum putem alimenta cu pâine și alte produse alimentare localitățile din partea raionului Dubăsari care nu se află sub controlul constituțional”, a afirmat Serebrian după ședința de la Varnița, Anenii Noi.
Interlocutorii au vorbit despre ajutoarele oferite în regiune de către Guvernul R. Moldova, au actualizat listele cu ajutoare care urmează să ajungă în aceste localități, abordând, de asemenea, și problema conectării la rețelele de gaze naturale și energie electrică gestionate de Chișinău.
Potrivit vicepremierului Serebrian, unele localități din Zona de Securitate vor fi conectate la rețelele noastre „în trei-patru luni” și cu „investiții foarte mari”.
„Vom încerca să discutăm cu cei de la Tiraspol despre situația unor localități precum Copanca sau Varnița, care pot fi conectate la rețelele electrice ale R. Moldova, dar folosind infrastructura ce este deocamdată în administrația lor. Deocamdată, ei evită aceste discuții. Sperăm că vom acea aceste discuții săptămâna viitoare cu ei. (...) Noi sperăm că vom avea și o reuniune în format unul plus unu, care nu știu cât va da. Este mai curând nevoie de grupuri de lucru și de deschidere, pentru că putem face foarte multe ședințe, transmite multe mesaje, dar dacă nu este dorință pentru cooperare și nu e primită această mână întinsă a Chișinăului, a Occidentului, atunci este mai complicat”, a punctat oficialul de la Chișinău.
CITIȚI și Înțelegere Sandu – Zelenski: Cărbune din Ucraina pentru ca MGRES să producă energie electrică, iar regimul de la Tiraspol să ofere curent în schimb. „Această criză este provocată doar de Federația Rusă”
Întrebat al cui joc îl fac așa-zisele autorități de la Tiraspol în această situație de criză energetică, Oleg Serebrian a arătat că nu pe cel al cetățenilor din partea stângă a Nistrului.
„Nu invidiez deloc situația în care s-au pomenit acești oameni. E un joc geopolitic murdar împotriva autorităților constituționale ale R. Moldova purtat, fără îndoială, de Moscova și scopul este destabilizarea situației în republica noastră, dar, de asemenea, și în regiune, deci punerea sub lovitură a tot ce înseamnă parcurs european într-o perioadă dificilă politic global, regional, dar dificilă economic și în interiorul R. Moldova”, a punctat vicepremierul pentru Reintegrare.
Oleg Serebrian a ținut să le transmită cetățenilor din Zona de Securitate, dar și de pe malul stâng al Nistrului că Guvernul R. Moldova „este alături de cetățenii săi”.
„Contrar a ceea ce se spune și se vehiculează în presa controlată de Tiraspol, vom ajuta acești oameni, vom interveni cu ajutor rapid și vom avea și astăzi o discuție cu conducerea OSCE-ului despre canalele prin care putem ajuta oamenii respectivi. Nu vom lăsa niciun caz de izbeliște, suntem alături de ei în aceste momente dificile”, a încheiat viceprim-ministrul Oleg Serebrian.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România