Chișinăul nu renunță la cel mai important OBIECTIV de la independență încoace: Integrarea europeană este o alegere strategică ireversibilă, iar ținta Guvernului Chișinău este semnarea tratatului de ADERARE la UE până în 2028”


Integrarea europeană a R. Moldova este „o alegere strategică ireversibilă”, iar ținta Guvernului de la Chișinău este „semnarea tratatului de aderare până în 2028”, a declarat vineri prim-ministrul Dorin Recean, care participă la Diplomacy Forum din Antalya, Turcia.
„Alegerea strategică a R. Moldova este una foarte clară: să devină membră a marii familii europene. Pentru asta muncim pentru ca până la sfârșitul acestui deceniu, mă refer către 2028, să putem deja să semnăm tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Este un termen foarte ambițios”, a declarat Recean pentru CaleaEuropeană.ro
Potrivit lui Recean, R. Moldova a finalizat screening-ul pentru mai multă jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar procesul de negocieri avansează într-un ritm bun. În paralel, instituțiile sunt reformate intens pentru a putea implementa legislația europeană.
„R. Moldova investește un efort colosal pentru a nu construi cadrul instituțional necesar ca să implementăm acquis-ul comunitar până atunci”, a subliniat premierul.
În acest parcurs, sprijinul internațional este esențial. „Atât Comisia Europeană, cât și țările membre, acordă asistență nemijlocită R. Moldova. Și asistență financiară, dar foarte important, asistență sub formă de expertiză”, a mai precizat oficialul.
Un rol special îl are România, considerată un partener privilegiat. „Avem o relație privilegiată cu Bucureștiul. Avem foarte mulți specialiști de la București care lucrează la Chișinău, în guvern, în ministere sau în instituții independente, cum ar fi Consiliul Concurenței”, a adăugat Recean.
În contextul posibilelor presiuni externe și a riscului de dezinformare, Recean rămâne optimist privind sprijinul public. „Moldovenii sunt convinși că integrarea europeană este calea sigură și unică de dezvoltare a R. Moldova. Am ferma încredere că vom continua.”
Guvernul beneficiază și de un sprijin financiar important, cel mai mare ajutor din istoria țării, respectiv Planul de reformă și creștere aprobată de Uniunea Europeană. „Cei 1,9 miliarde de euro urmează a fi investiți în creșterea economică… o creștere economică bine gândită înseamnă prosperitate pentru cetățeni”, a promis Recean.
Întrebat despre riscurile legate de regiunea transnistreană, Recean a precizat că „cei din stânga Nistrului nu sunt independenți de dorința, de influență și de indicații de la Moscova”. „Obiectivul Moscovei este să destabilizeze Republica Moldova. Obiectivul cel mai important al Rusiei este să-și consolideze prezența militară în stânga Nistrului într-o nouă arhitectură de securitate europeană”, a avertizat Recean, menționând forțele militare din regiune sunt slăbite și că Moscova dorește o „administrație militară rusă” la Chișinău care să permită reîntărirea prezenței.
De asemenea, prim-ministrul a subliniat importanța alegerilor parlamentare din toamna anului 2025. „Alegerile din toamna anului 2025 sunt critice și foarte importante. Moscova pregătește alternativă pentru a putea influența politică de la Chișinău să stopeze sau să inverseze european al Republicii Moldova. Având în vedere experiența exercițiilor electorale de anul trecut – referendum și prezidențiale – ne-am pregătit pentru a face față acestor atacuri hibride. Guvernul se pregătește pentru o amplificare a atacurilor hibride, dar contează pe sprijinul partenerilor occidentali, în special România. Este foarte important ca România să fie o democrație stabilă și proeuropeană în așa fel încât să ne ajutam reciproc și să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană”, a conchis Dorin Recean.







































































