Chișinăul intenționează să cumpere din nou gaze naturale de la „Gazprom”, după ce rușii au redus unilateral, în 2022, livrările cu 60%. Parlicov: „Noi nu am introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc sau ceva de genul acesta”
Chișinăul intenționează să cumpere din nou gaze naturale de la „Gazprom”, după ce concernul rus s-a dovedit un partener de rea-credință în pragul sezonului de încălzire 2022/2023, atunci când a redus livrările către R. Moldova cu circa 60%. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că nu există o decizie politică a Chișinăului prin care s-ar interzice cumpărarea gazului de la „Gazprom”.
Republica Moldova poate achiziționa gaze naturale atât de la Concernul rus „Gazprom”, cât și de la alți furnizori, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, îb cadrul emisiunii „În context” de la Moldova 1. Potrivit oficialului, în prezent nu există o decizie politică prin care s-ar interzice cumpărarea gazului de la „Gazprom”.
„Astăzi suntem în situația în care putem alege. Putem să cumpărăm de la „Gazprom”, putem să cumpărăm de pe bursă, putem să cumpărăm de la alți furnizori. De aceea, eu nu exclud acest scenariu. Acum „Gazprom” nici nu are volumul deplin pentru malul drept al Nistrului, pentru că toate gazele merg pe malul stâng. Dacă e să vorbim de luna aprilie, atunci volumul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi ar putea fi suficient și pentru malul drept al Nistrului. Va trebui să mergem pe o alegere foarte pragmatică. Dacă prețul de la „Gazprom” va fi mai bun, atunci putem să luăm și de la „Gazprom”. Nu exclud acest scenariu. În cazul în care noi vom accesa prețuri mai bune de pe bursă, cu ce ocazie să plătim mai scump la „Gazprom”, a declarat ieri-seară Parlicov, la Moldova 1.
Potrivit lui Parlicov, prețul este primul criteriu de care vor ține cont autoritățile.
„Noi nu am introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc sau ceva de genul acesta. Nu există o decizie politică că noi nu vom lua gaze din Federația Rusă. Altceva că noi anul trecut nu am luat gaze de la „Gazprom” pentru că erau mai scumpe. Vă spun că noi am economisit 60 de milioane de dolari. Pe parcursul acestui an, situația ar putea fi diferită. Trebuie să ne învățăm să avem o abordare pragmatică și să luăm de acolo unde prețul este mai bun”, a punctat ministrul Energiei.
Amintim că, în decembrie 2022, „Gazprom” a decis unilateral să reducă cu 60 la sută livrările de gaze către R. Moldova, deși contractul semnat în toamna anului 2021 prevedea asigurarea cu volumele necesare atât a malului drept, cât și a celui stâng. Ulterior, autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol au ajuns la o înțelegere în privința cedării întregului volum de gaze de la „Gazprom” malului stâng al Nistrului.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni