Chișinăul ar putea livra gaze în Transnistria „pe datorie”, scrie presa de la Tiraspol
Autoritățile de la Chișinău ar putea decide astăzi să livreze „pe datorie” un volum de 3 milioane de metri cubi în stânga Nistrului, pretinde presa de la Tiraspol.
„Transnistria mizează pe o decizie pozitivă a comisiei moldovenești de resort, care analizează astăzi problema alocării a 3 milioane de metri cubi de gaze cu titlu de împrumut. Tiraspoltransgaz se obligă să plătească sau să returneze acest volum”, scrie un portal de știri din stânga Nistrului, afiliat regimului separatist.
Menționăm că nici Guvernul de la Chișinău, nici SA „Moldovagaz”, care deține „Tiraspoltransgaz”, nu au anunțat un asemenea scenariu. Am solicitat o reacție de la Guvern la acest subiect, dar nu am primit deocamdată un răspuns.
Între timp, o publicație loială Kremlinului, Kommersant, a scris luni că „Moldovagaz” ar purta discuții cu reprezentanții companiilor maghiare „MOL” și „MVM” privind livrarea de gaze în stânga Nistrului.
„Cele două companii maghiare nu au surplus de gaz, prin urmare vor trebui, probabil, să-l cumpere de pe piață la un preț ridicat”, scrie sursa de la Moscova.
Menționăm că situația devine tot mai gravă în Transnistria, care mai are rezerve energetice ce i-ar ajunge maximum până la jumătatea lunii februarie.
Transnistria a rămas fără gaze de la 1 ianuarie curent, după ce „Gazprom” a decis unilateral să oprească livrările către malul stâng al Nistrului, odată cu expirarea contractului de tranzitare a teritoriului ucrainean. Rușii au refuzat să efectueze livrările pe rute alternative și au invocat o datorie de 709 milioane de dolari a malului drept, invalidată de un audit internațional.
Ulterior, rușii au încercat să aducă gazele în Transnistria prin companii intermediare, însă legislația R. Moldova prevede că doar SA „Moldovagaz”, care are un contract în vigoare cu „Gazprom”, poate aduce gazele în stânga Nistrului.
Volumul de gaz discutat în prezent pentru regiunea transnistreană este de circa 3 milioane de metri cubi pe zi, față de 5,7 milioane până la 1 ianuarie curent.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că țara sa este gata să ofere cărbune Transnistriei la preț mic sau chiar gratuit, astfel încât centrala de la Cuciurgan să poată produce energie electrică pentru toată R. Moldova și unele regiuni ale Ucrainei. Regimul separatist de la Tiraspol refuză mâna întinsă de la Kiev, după ce anterior a refuzat și ajutorul umanitar propus de Chișinău.
FOTO // Administrația AIC a demarat un proiect de EXTINDERE a aeroportului. Lucrările vor fi finalizate în toamna anului 2025
Cancerul de col uterin poate fi prevenit: Screeningul cervical și vaccinul HPV sunt oferite gratuit femeilor în Republica Moldova
Spicherul Igor Grosu solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului: Inițiativele legislative care urmează a fi „adoptate și aplicate în regim de urgență” vizează „organele responsabile de combatere a corupției”