Chișinăul apreciază decizia UE de a sancționa, la propunerea României, cinci persoane și o entitate juridică pentru tentative de a destabiliza R. Moldova: „Amenințare directă la adresa unui stat suveran, a drumului său către UE”
Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, 14 octombrie, măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova.
Este vorba despre Evghenia Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, „responsabilă de promovarea separatismului în această regiune, încercând astfel să răstoarne ordinea constituțională și amenințând suveranitatea și independența R. Moldova”, Mihail Vlah, adjunct al bașcanului și consilier pentru relații cu mass-media, Iuri Cuznețov, șef adjunct al Departamentului pentru afaceri externe al Găgăuziei, și Illia Uzun, vicepreședinte al comitetului executiv și membru al Adunării Populare a Găgăuziei.
Pe lista de sancțiuni se regăsește și organizația „Evrazia”, creată la Moscova, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, inclusiv în R. Moldova, dar și directorul și fondatorul acesteia, Nelli Parutenco.
Aceste persoane au interdicția de a călători în UE, au înghețate activele și nu pot efectua tranzacții.
„R. Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza statul, precum și cu provocări care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă la adresa unui stat suveran, la adresa vieții sale democratice, la adresa drumului său către Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul său aspirațiilor legitime ale poporului moldovean”, a declarat, luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, adăugând că listele de sancțiuni reprezintă „încă o contribuție la reziliența R. Moldova”.
Noul pachet de sancțiuni a fost anunțat de ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, care a punctat că este important să fie consolidată rezistența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului constituțional privind integrarea europeană.
„Acest pas important contribuie la consolidarea rezilienței și la combaterea influenței maligne în Republica Moldova”, a salutat vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, decizia Consiliul Uniunii Europene.
Amintim că măsurile restrictive se aplică în total asupra a 16 persoane și a două entități, cap de listă fiind condamnatul Ilan Șor, acesta fiind sancționat și de SUA, Marea Britanie și Canada.
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova