VIDEO/ Chișinăul a spus DA noului ambasador trimis de Putin în R. Moldova, un ultranaționalist convins de „superioritatea” etniei ruse și responsabil de creșterea influenței mercenarilor „Wagner” în Africa. Ce crede Ozerov despre războiul din Ucraina
Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, care le solicita rușilor din R. Moldova, la începutul războiului din Ucraina, să-i spună dacă sunt persecutați pentru a putea fi „salvați” de Moscova după modelul bombardamentelor aplicat în statul vecin, a fost rechemat și va fi înlocuit de un alt Oleg, Ozerov.
Astfel, noul ambasador al Federației Ruse în R. Moldova va fi Oleg Ozerov, care a fost, în ultimii patru ani, șef al Secretariatului Forumului de Parteneriat Rusia-Africa.
Deși Ozerov a făcut declarații publice periculoase de-a lungul timpului, acesta a primit agrementul autorităților R. Moldova de a fi numit în calitate de șef al misiunii diplomatice ruse de la Chișinău.
„A fost dat agrementul pentru numirea lui Oleg Ozerov în funcția de ambasador al Federației Ruse în R. Moldova. După sosirea la post, noul ambasador va aștepta invitația la ceremonia de acreditare”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Tatiana Barac, ofițer de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
Oleg Ozerov, care și-a început cariera diplomatică în anul 1981, este un ultranaționalist rus, convins că etnia rusă este „superioară” altor națiuni (adică exact conceptul ideologiei naziste a lui Hitler care considera rasa ariană superioară - n.r.).
„Poporului rus încă nu-i sunt impuse limite. În fața lui e o cale largă. Poporul rus, care a participat timp de veacuri la crearea istoriei mondiale sub formă de etnie superioară, a realizat multe”, declara Ozerov public, în decembrie anul trecut.
Totodată, în intervențiile sale publice, noul ambasador rus de la Chișinău a prezentat războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei ca fiind o „luptă pentru civilizație”.
Expertul Andrei Curăraru crede că Oleg Ozerov a fost trimis la Chișinău pentru a mobiliza rusofonii și a împiedica parcursul european al R. Moldova.
Curăraru amintește, în context, că în perioada când Ozerov a activat în Africa, mercenarii de la „Wagner”, adică armata secretă și atroce a lui Vladimir Putin, și-a sporit influența în Mali și Republica Centrafricană, promovând interesele geopolitice, militare și economice ale Federației Ruse.
„De ce vine în R. Moldova? Este foarte clar – cu o agendă puternic naționalistă de mobilizare a rusofonilor. Acesta va încerca să apeleze la valorile tradiționale și să-i mobilizeze pe toți împotriva integrării europene a statului nostru”, a explicat Andrei Curăraru, expert de la comunitatea WatchDog, miza mutării efectuate de Moscova în ceea ce privește misiunea sa diplomatică de la Chișinău.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova