Chiril Lucinschi vine cu unele PRECIZĂRI privind investigația RISE Moldova
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” o expertiză realizată, în mai 2010, de Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului. Contractul pentru reabilitarea străzilor a fost atribuit cu dedicație unei companii controlate de frații Sergiu și Chiril Lucinschi, se arată într-o investigație realizată de RISE Moldova.
Chiril Lucinschi, care a fost vizat în această investigație, a venit cu câteva precizări. „Înțeleg că trăim cu toții într-o societate unde nu există încredere și din start îi suspectăm pe toți. Orice activitate a oamenilor de afaceri, mai cu seamă a politicienilor, este percepută din start ca una dubioasă. Nu neg faptul că sunt și destule motive pentru asta. Însă, dacă pe lângă toate acestea, mai apare și o informație insuficient de verificată, stereotipurile sus menționate doar se amplifică și, prin urmare, riscăm să tratam toți oamenii, fără nici o excepție, nu după principiul lumii civilizate de „prezumția nevinovăției”, ci, dimpotrivă, „prezumția vinovăției”, a scris Lucinschi pe pagina sa de facebook.
Ulterior, deputatul s-a referit pe larg la „câteva obiecții” pe care le are față de cei care au realizat investigația.
· Vreau să accentuez faptul că am fost foarte deschis cu echipa care s-a ocupat de investigaţie şi eram gata să furnizez orice informaţie pe care o deţin.
· În acea perioadă activam în domeniul afacerilor şi am devenit deputat doar la sfârşitul anului 2010.
· Cu privire la prejudicierea statului cu 8 mln. Preţul lucrărilor pentru reparaţia a 10 străzi estimat de Primărie a fost de 180 mln, la concurs a fost oferit preţul de 162,5, adică cu 17,5 mln mai puţin. Chiar în urma ajustării valorii preţurilor cu 9 mln, (din cauza scumpirii materialelor de construcţie), rezultă că bugetul a economisit cca. 8,5 mln lei. Mai mult decât atât, în urma executării lucrărilor date, bugetul național a încasat TVA mai mult de 32 mln.lei, ceea ce nu ar fi fost posibil, dacă finanțarea ar fi efectuată de către instituţii financiare internaționale (BERD, BEI, Banca Mondială, etc.) ca proiect investițional cu aplicarea cotei ”0” TVA.
· Despre legalitatea emiterii cambiei ar trebui să se expună Primăria Chişinău, dar voi face oricum o precizare. La acel moment legislaţia nu interzicea eliberarea cambiilor de către organele publice locale, primăria nu era obligată să obţină un oarecare consimţământ din partea Ministerului de Finanţe. Dreptul de a lua decizia finală aparţinea Consiliului Municipal. Mecanismul respectiv este des utilizat în România precum şi de unitățile administrativ teritoriale din occident pentru atragerea fondurilor non bugetare. Sper că intenţia noastră de a ne integra în acest spaţiu mai este valabilă.
· Ce ţine de calitatea lucrărilor cel mai bine vorbeşte Actul de control de la Inspecţia de Stat în Construcţii efectuată de comisia specială, care concluzionează că la capitolul normelor de utilizare a materialelor de construcţii, corespunderea preţurilor prevăzute în devizele de cheltuieli: „La aceste compartimente careva abateri de la normativele în vigoare nu au fost constatate”.
· Referitor la domnul Adrian Candu. Opinia legală despre mecanismul financiar propus primăriei nu a fost solicitată de la domnul Candu, ci de la compania PricewaterhouseCoopers, care este în topul celor 4 companii mondiale în domeniul consultanţei şi auditului”, se mai arată în declarația lui Lucinschi.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”