Chiril Gaburici explică de ce a decis să CANDIDEZE la alegerile parlamentare și face o paralelă între business și politică
Ministrul degrevat al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a explicat, în cadrul unui interviu, de ce a decis să candideze din partea Partidului Democrat (PD) la alegerile parlamentare din 24 februarie, deși nu este membru al formațiunii lui Vlad Plahotniuc.
Potrivit lui, guvernarea democrată „este constituită din profesioniști”, care sunt capabili să implementeze proiecte benefice pentru oameni.
„Din data de 31 ianuarie, am degrevat din funcție și candidez în circumscripția 31 din Chișinău. Nu sunt membru de partid, dar, colaborând intens cu PD în cadrul Ministerului Economiei, am descoperit o echipă de profesioniști, împreună cu care am implementat mai multe proiecte inedite, strategice pentru dezvoltarea țării, iar ideile mele au fost susținute. De aceea am acceptat să candidez”, a declarat Chiril Gaburici, într-un interviu acordat omului de afaceri și jurnalistului Pavel Zingan.
Gaburuci mai spune că este pentru prima dată când candidează, dar nu îi este dificil și asta pentru că în politică pot fi aplicate regulile din business. „În perioada alegerilor, candidatul are multe contacte, manifestă loialitate, are parte de feedback. Pur și simplu, în business toate acestea se convertesc în venituri, iar în politică - în voturi”, a făcut paralela Gaburici.
În cadrul aceluiași interviu, acesta s-a referit și la proiectele implementare în ultima perioadă. „În anul 2018, în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova”, au fost reparați 1600 de kilometri de drumuri, aproape 15% din întreg fondul rutier din țară. În anul 2019 planificăm să reparăm alți 2600 de kilometri. Guvernarea lucrează intens în această direcție”, a dat asigurări acesta.
Gaburici a subliniat că o comisie specială, creată de MEI, va evalua calitatea lucrărilor efectuate. „Există 10 echipe de specialiști, care au început inspecțiile. În acest an, nu vom aștepta să vină vara pentru a începe lucrările de reparație. Voi insista asupra unui raport complet separat privind starea drumurilor reabilitate în anul 2018. Din informațiile mele există doar un segment de drum, în Criuleni, unde lucrările au fost făcute cu încălcarea tehnologiei și este nevoie de reparație”, a punctat Gaburici.
El a mai spus că peste 10 la sută din suma contractelor de reabilitare a traseelor sunt blocate și reprezintă garanția pentru eventuale intervenții pe drumurile reparate. „Potrivit contractelor, companiile de construcții sunt responsabile de calitatea lucrărilor, dar și de exploatarea în primul an de după reparație. Dar să așteptăm rezultatele inspecțiilor și atunci vom lua decizii concrete”.
În cadrul interviului, sursa citată a vorbit și despre domenii de perspectivă pentru investiții în R. Moldova. Astfel, agricultura performantă, bazată pe tehnologii moderne, dar și turismul rural sunt domenii de perspectivă pentru economia moldovenească.
„Agricultura, dar bazată pe tehnologii moderne. Sere Indoor care ne permit să creștem până la cinci roade pe an. Nu este obligatoriu să lucrăm cu o singură cultură. Într-o seră putem crește roșii, în alte zarzavaturi. Așa e mult mai ușor să urmărit tendințele de pe piață. O altă direcție în sectorul agrar - frigiderele în raioane. Un singur producător nu își poate permite să cumpere o instalație frigorifică, de aceea este nevoit să vândă producția repede, la prețuri neconvenabile. Frigiderele îi rezolvă această problemă”, a mai spus Gaburici.
Un alt teren fertil pentru investii este, în opinia lui Gaburici, turismul rural, care începe să se dezvolte intens. „Deja începe să se dezvolte. Cred că în anii următori, pe acest segment, cererea va depăși oferta”, a conchis Gaburici.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”