Chinezii lansează aplicația care îți arată LISTA RUȘINII
China mai face un pas în direcția transformării într-o distopie, astfel că o nouă aplicație lansată într-o regiune a țării te va ajuta să afli cine sunt datornicii din jurul tău.
China are planuri mari în ceea ce privește crearea unui sistem de credit social pentru cetățenii săi. Dacă ai văzut Black Mirror, probabil îți amintești de episodul în care puteai să le dai note altora, dar să și primești calificative, la rândul tău. Cam asta se va întâmpla în China, doar că un scor prost ți-ar putea afecta viața destul de serios.
În provincia Hebei din nordul Chinei, a fost lansată o mini-aplicație care îi arată pe debitorii din jurul tău, pe o hartă integrată în platforma WeChat. Aceasta reprezintă un efort de a-i admonesta pe cei care nu își plătesc datoriile.
Aplicația nu doar că îți arată datornicii pe o rază de 500 de metri în jurul tău, dar le și afișează date personale, inclusiv nume, CNP-uri și motivele pentru care au ajuns pe această listă a rușinii.
Agenția de presă Xinhua relata încă din octombrie 2017 că guvernul are planuri să creeze un sistem de acest fel. Un an și ceva mai târziu, acesta a fost pus în aplicare.
Conform lui Jamie Horsley, autor pentru Foreign Policy, sistemul de credit social nu este, cel puțin momentan, un pericol pentru confidențialitatea și starea de bine a cetățenilor chinezi. Totuși, introducerea sistemului, așa cum a fost gândit, i-ar putea afecta pe unii dintre cetățeni. Dacă scorul tău ajunge prea mic, nu vei mai avea acces la anumite servicii, cum ar fi posibilitatea de a zbura cu avionul, indiferent că e vorba de un interes personal sau profesional.
Sursa: playtech.ro
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova
Rezultatele studiului de fezabilitate pentru construcția celei de-a treia linii electrice între R. Moldova și România, Strășeni – Gutinaș, vor fi gata la începutul anului 2025