China are o nouă ARMĂ în războiul economic
Până recent, China a recurs la aplicarea embargoului pentru diverse produse şi materii prime - cărbune, somon, fructe de mango - pentru a pune la punct state care nu se aliniau politicii regionale iniţiate de Beijing, dar lucrurile tind să se schimbe.
Acum, o nouă armă pare să fie folosită cu succes de liderii comunişti de la Beijing în războaiele economice purtate cu vecinii din Asia, iar aceasta este reprezentată de turiştii din China şi afacerile care înfloresc în urma lor, relatează Hurriyet Daily News.
Taiwanul sau Coreea de Sud sunt printre ţările care au înregistrat pierderi considerabile în urma retragerii valului de vizitatori din China.
Cel mai recent exemplu, al Coreei de Sud, intrată pe lista neagră a Beijingului pentru acordul dat SUA de instalare a sistemelor de rachete THAAD în peninsulă, arată cum turismul şi comerţul duty-free pot fi puse la pământ prin doar câteva decizii rapide.
China a impus interdicţii pentru turiştii săi de a mai vizita Coreea de Sud, aceştia putând să se îndrepte spre Seul numai pe rute ocolitoare, fapt care a generat o scădere de 85% a numărului de vizitatori chinezi în capitala sud-coreeană.
În acelaşi timp, lanţul de magazine Lotte Group a fost afectat de alte restricţii dictate de Beijing, compania fiind nevoită să închidă zeci de magazine duty-free deschise pe aeroporturile din China, în vreme ce proiectul unui parc tematic, de 2,6 miliarde de dolari, dezvoltat cu un partener chinez bate pasul pe loc, ca urmare a implicării autorităţilor chineze în afacere.
Mai mult, Lotte a fost vizată şi de o serie de atacuri cibernetice ale unor grupări de hackeri din China, totul demonstrând existenţa unei întregi maşinării represive îndreptate împotriva firmei.
„Dacă nu faci ce spun liderii politici de la Beijing, atunci vei fi pedepsit. Au prins în menghină politicieni din lumea întreagă. Fac asta de ani buni şi încă merge”, explică Shaun Rein, fondator al China Market Research Group din Shanghai.
Oficialii din guvernul de la Ulan Bator au învăţat lecţia aceasta încă din noiembrie anul trecut, după o vizită a lui Dalai Lama soldată cu impunerea restricţiilor de tranzit pe teritoriul chinez pentru camioanele şi vagoanele cu cărbune exportate de Mongolia.
Republica Taiwan, un teritoriu căruia Beijingul refuză să îi recunoască independenţa, a fost de asemenea ţinta represaliilor declanşate de China. În ultimele luni, Asociaţia Hotelierilor din Taipei a reclamat o scădere cu 50% a numărului de vizitatori din China, iar oficialii cred că, pe fondul tensiunilor politice existente în acest moment, situaţia se poate înrăutăţi.
Întregul eşafodaj de pedepse dictate de Beijing împotriva vecinilor care nu manifestă obedienţă faţă de interesele Chinei are ca substrat o luptă dusă între oficialii chinezi şi cei americani pentru influenţa politico-economică în regiunea Asia-Pacific.
Măsurile punitive adoptate de Beijing ar putea spori în intensitate, odată cu vidul creat de noua administraţie de la Washington, preocupată mai degrabă de punerea în practică a politicilor protecţioniste promovate de Donald Trump, decât de menţinerea unor parteneriate cu ţările mici din regiune.
„Statele mici din Asia nu simt că Trump vrea să le protejeze interesele în faţă Chinei”, crede Rein.
Sursa: business24.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2