China a înconjurat Taiwanul cu nave militare și 10 avioane de război. Ce acuză Beijingul?
China a exercitat vineri presiuni asupra Taiwanului cu o anchetă privind barierele comerciale, aducându-și cu avioane de război în strâmtoarea Taiwan, cu o lună înainte ca insula să organizeze alegeri cheie. Taipeiul a cerut Beijingului să înceteze „operațiunile sale politice”.
Alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie au loc în Taiwan în condițiile în care China, care consideră insula ca fiind propriul său teritoriu. Beijingul încearcă să forțeze Taiwanul să accepte revendicările de suveranitate chineze.
Guvernul taiwanez și Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, au declarat în repetate rânduri că Beijingul încearcă să intervină în vot, fie prin mijloace militare, fie prin cooptarea politicienilor taiwanezi, pentru a asigura un rezultat favorabil Beijingului.
Ministerul chinez al Comerțului a declarat că a stabilit că Taiwanul a ridicat bariere comerciale care contravin atât normelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cât și unui acord comercial semnat în 2010 cu Taiwanul. Aceste bariere au avut un „impact negativ" asupra companiilor chineze, a adăugat acesta.
Ministerul nu a anunțat nicio contramăsură. De asemenea, nu a fost clar dacă ancheta s-a încheiat.
Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwan, într-o declarație separată, a declarat că dovezile din cadrul anchetei sunt clare și că concluziile acesteia sunt obiective și corecte.
„Susținem autoritățile relevante să studieze și să ia măsuri corespunzătoare în conformitate cu reglementările pe baza concluziilor finale ale anchetei privind barierele comerciale pentru Taiwan", a spus acesta, potrivit Reuters.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat vineri dimineață că a detectat 10 aeronave militare chineze care operează în jurul insulei, inclusiv avioane de luptă J-16 și bombardiere H-6, care efectuează „patrule comune de pregătire pentru luptă" cu nave de război chineze, parte a ceea ce Taiwanul numește hărțuire de rutină, transmite Newsweek.
În octombrie, China a declarat că își prelungește investigația privind barierele comerciale până la 12 ianuarie, în ajunul alegerilor din Taiwan. Taiwanul a denunțat atunci acest lucru ca fiind o interferență electorală.
Biroul de negocieri comerciale al Taiwanului, ca răspuns la anunțul chinezesc privind concluziile anchetei, le-a numit unilaterale, neconforme cu faptele și care încalcă mecanismele și normele OMC.
„Nu le vom accepta niciodată și solicităm Chinei să își oprească imediat operațiunile politice", a declarat acesta într-o declarație.
Ambele sunt membre ale OMC și pot rezolva problemele în cadrul acesteia, a adăugat aceasta.
„Dacă China este sinceră, atitudinea noastră este că putem discuta în orice moment", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului, James Hsiao.
Ministerul Economiei din Taiwan a subliniat barierele chinezești în calea exporturilor taiwaneze, cum ar fi interzicerea „fără avertisment de multe ori" a diferitelor produse acvatice și alimentare.
Guvernul colaborează cu companiile taiwaneze pentru a atenua „riscurile politice" asociate cu China, inclusiv diversificarea piețelor de export, a adăugat ministerul.
Potrivit sondajelor, Lai Ching-te, din partea DPP, este favorit pentru a fi următorul președinte al Taiwanului. China îl detestă, considerându-l un separatist, și a respins ofertele repetate de discuții.
Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwan a declarat miercuri că alegerile din Taiwan sunt „o chestiune pur internă chineză" și că DPP încearcă să califice orice fel de interacțiune între cele două părți ale strâmtorii drept interferență electorală.
Guvernul din Taiwan respinge revendicările de suveranitate ale Chinei, afirmând că doar poporul insulei poate decide viitorul său.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”