Chicu NU renunță. Cele 3,5 milioane de euro pe care trebuie să le plătească R. Moldova în dosarul „Gemenii” vor fi TĂIATE de la justiție. Cum vor fi recuperate 125 de mii de euro pierdute de R. Moldova în cazul expulzării ilegale a PROFESORILOR TURCI
Chiar dacă a fost acuzat de populism, atunci când a anunțat că bugetul din 2020 al justiției va fi micșorat cu 70 de milioane de lei pentru a acoperi prejudiciul de 3,5 milioane de euro în dosarul „Gemenii” pierdut la CtEDO, premierul Ion Chicu nu are de gând să dea înapoi. Uni experți anticipau înrăutățirea serviciilor acordate cetățenilor, după micșorarea bugetului din domeniul justiției.
„Suma respectivă nu o tăiem de la copii, de la pedagogi, dar o tăiem de la sistemul justiției. Am rugam Ministerul Finanțelor să pregătească rectificarea bugetului, pentru că noi trebuie să plătim acești bani. Trebuie să achităm, pentru că e vorba de o decizie CtEDO. Dar o să luăm banii de la sistemul justiției și o să-i transferăm așa cum prevede decizia CtEDO”, a declarat astăzi premierul Ion Chicu.
Acesta s-a referit și la îngrijorarea unor experți, care au remarcat faptul că aceasta nu ar fi o soluție tocmai bună.
„Eu înțeleg îngrijorarea experților și pe undeva o împărtășesc și eu. Pe cei mai mari experți îi invit să colaboreze și să coopereze cu Ministerul Justiției. Să vină cu un mecanism clar și să ne asigurăm ca de pe urma deciziilor ilegale ale judecătorilor să nu plătească copiii, pedagogii, pensionarii. Aici aștept suportul experților și nu doar exprimarea îngrijorărilor. Și eu am îngrijorări, dar de unde să luăm 70 de milioane? Doar de acolo unde se comit aceste ilegalități. Eu altă viziune nu am și nici nu am de gând să mi-o schimb”, a punctat Chicu.
Oficialul s-a referit și la declarația Consiliului Superior al Magistraturii, care a reclamat imixtiunea altor puteri în sistemul judecătoresc.
„Eu am văzut declarația CSM. Imixtiune… Acolo este scris foarte clar că ei sunt o putere, sunt foarte independenți, dar nu am văzut nicio luare de atitudine. Să vină cu propuneri, să nu admitem mai departe asemenea situații, mai ales că CSM conduce sistemul judecătoresc. Nu am văzut să reacționeze în privința celor cinci persoane, care au luat decizia (în dosarul „Gemenii” n.r.), nu am auzit să-i cheme, să analizeze, să discute. Dacă ne ținem doar că suntem independenți și nu avem nicio responsabilitate…Eu nu am de gând să mă împac cu situația ca statul plătește pentru deciziile ilegale ale judecătorilor, iar CSM-ul stă bine-merci și spune că e independent. Tot suportul pentru independență, dar responsabilitatea nimeni nu a anulat-o, inclusiv pentru puterea judecătorească”, a adăugat prim-ministrul.
Ion Chicu a fost întrebat dacă și în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont” despăgubirile de 125 de mii de euro, stabilite de CtEDO, vor fi plătite de cei care se fac vinovați.
„În ceea ce privește alte cazuri, dvs. ați auzit că am rugat Ministerul Justiției să vină, în două săptămâni, cu un mecanism foarte clar și eficient pentru acțiunea în regres împotriva judecătorilor care au luat decizii ilegale. Acțiunea în regres înseamnă că persoana respectivă trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut, inclusiv material. Tehnic, plata se face din buget, dar altceva e de unde iei banii aceștia. Dacă vor fi percepuți de la persoane vinovate, atunci banii vin mai întâi în buget, iar ulterior - transferați conform deciziilor CtEDO”, a conchis prim-ministrul Chicu.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2