Chicu ia în ZEFLEMEA decizia PAS de a acționa în judecată hotărârea CSE: „Adoptă o poliță medicală ar fi cazul ACUM”
Premierul Ion Chicu îi sugerează Maiei Sandu, care a atacat în instanța de judecată decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) privind obligarea fiecarui moldovean venit de peste hotare să cumpere prima obligatorie de asigurare medicală, să ajute cetățenii noștri în acest moment greu.
„Am înteles că cineva a atacat în instanță decizia CSE de a pune în practică ceea ce, și fără decizia CSE, trebuie de îndeplinit - prevederile Legii 1593 privind asigurările obligatorii în medicină. Adică, obligativitatea fiecărui cetățean să se asigure medical pâna la 31 martie. Se face politică pe tragedia oamenilor. E regretabil...”, a scris premierul pe Facebook.
Ion Chicu a amintit și de campania „Adoptă un vot”, care a fost inițiat anterior de PAS: „Propun politicienilor respectivi să-și amintească de proiectul „Adoptă un vot”, utilizat de ei cu atâtă abilitate pentru a aduce diaspora la vot (de la distante de mii de kilometri). Să-l aplice în aceste momente grele pentru diasporă. „Adoptă o poliță medicală” ar fi cazul ACUM”.
Premierul a mai adăugat că dânsul și-a donat salariul pentru luna martie pentru lupta cu coronavirusul, iar leafa pentru luna aprilie va fi destinată cetățenilor care nu pot să-și procure polița de asigurare medicală obligatorie.
„MAEIE, care oferă suport cetățenilor și formează listele pentru rutele charter, este gata să prezinte, la prima solicitare, informatia necesară pentru identificarea persoanelor din diasporă, care trebuie ajutate prin intermediul initiativei „Adoptă o poliță”. Rog specialiștii în „adopție” să fie solidari la modul practic cu diaspora. Haideți împreună să-i ajutăm pe oamenii în dificultate să respecte legea 1593. Să achite ceea ce se cuvine medicilor”, a conchis Chicu.
De menționat că PAS consideră ilegală decizia CSE de a nu permite moldovenilor, care nu plătesc polița de asigurare medicală obligatorie, să revină acasă.
„Decizia CSE reprezintă o sfidare a bunului simț și o limitare abuzivă a drepturilor fundamentale ale acestora. Condamnăm dur această abordare cinică a unui Guvern care a uitat de contribuția semnificativă pe care o are diaspora la economia R. Moldova. Solicităm Guvernului și coaliției de guvernare PD-PSRM să-și revizuiască decizia, să permită accesul în R. Moldova a tuturor cetățenilor indiferent dacă au plătit sau nu polița de asigurare medicală și să oprească atacurile la adresa diasporei care riscă să lase răni adânci în societatea noastră și așa dezbinată”, spun cei de la PAS.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”