21:35:42 16.01.2025
Stiri

Cetățenii R. Moldova, năvală la panouri fotovoltaice: AEE îndeamnă consumatorii casnici să dimensioneze corect puterea acestora, în funcție de necesitățile reale

Actualitate 19.07.2023 13:16 Vizualizări2587 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova, năvală la panouri fotovoltaice: AEE îndeamnă consumatorii casnici să dimensioneze corect puterea acestora, în funcție de necesitățile reale
Poză simbol

Și-au instalat panouri fotovoltaice, dar capacitatea acestora de a produce energie depășește și de zece ori necesitățile reale ale gospodăriilor.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) îndeamnă consumatorii casnici din R. Moldova, care doresc să-și instaleze sisteme fotovoltaice, să dimensioneze corect puterea acestora.

Datele statistice constată că o gospodărie casnică din R. Moldova consumă anual în medie 1 652 kWh, însă gospodăriile care și-au instalat panouri fotovoltaice au în medie capacitatea de 9,14 kW și pot produce anual peste 10 mii kWh sau de aproape 10 ori mai mult decât consumul real.

„Conform datelor oficiale ale Agenției pentru Eficiență Energetică, la sfârșitul lunii iunie 2023, în Republica Moldova erau înregistrați aproximativ 2 793 de consumatori casnici care beneficiază de mecanismul de contorizare netă. Puterea totală instalată a centralelor fotovoltaice deținute de acești consumatori se ridică la aproximativ 25 537 kW. Analizele efectuate au evidențiat o evoluție ascendentă a puterii medii instalate a sistemelor fotovoltaice de către persoanele fizice, în baza mecanismului de suport „Contorizarea netă”. Astfel, s-a observat că puterea instalată a centralelor fotovoltaice, raportată la numărul de gospodării casnice, constituie 9,14 kW. Conform estimărilor AEE, o centrală de această capacitate poate genera anual peste 10 mii kWh. Pentru comparație, conform datelor ANRE din România, puterea medie instalată a sistemelor fotovoltaice de către gospodăriile casnice este de 6,5 kW”, arată AEE.

Potrivit instituției, beneficiarii mecanismului de contorizare netă supradimensionează sistemele fotovoltaice, ceea ce prelungește semnificativ durata de recuperare a investiției și reduce din capacitățile tehnice ale rețelei de a oferi posibilitate mai multor gospodării casnice să beneficieze de acest mecanism de suport.

AEE precizează că mecanismul de contorizare netă este destinat consumatorilor finali, care dețin o centrală care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul uz. În caz de exces, consumatorii au dreptul să livreze surplusul de energie în rețeaua electrică, iar atunci când sistemul nu acoperă necesarul au posibilitatea să-l preia înapoi.

Esența mecanismului de contorizare netă constă în a oferi consumatorilor posibilitatea de a-și acoperi propriul consum de energie cu energia electrică produsă, fără a urmări scopuri comerciale sau de afaceri. Pentru cei interesați de a investi în energie regenerabilă în scopuri comerciale, există alte mecanisme de sprijin, cum ar fi „tarif fix” și „preț fix”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md