Cetățenii R. Moldova călătoresc de nouă ani FĂRĂ VIZE în UE: Peste 2,4 milioane de moldoveni au mers de 13 milioane de ori în UE din anul 2014 până în prezent
Regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, care le-a permis cetățenilor R. Moldova să călătorească în baza pașapoartelor biometrice în spațiul comunitar, precum și în statele non-membre, dar care fac parte din spațiul Schengen, a fost lansat acum nouă ani, pe 28 aprilie 2014.
Datele Poliției de Frontieră arată că, în ultimii nouă ani, pe sensul de ieșire din R. Moldova prin punctele de trecere situate la hotar cu România și prin Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate 13 287 105 traversări ale cetățenilor moldoveni cu pașapoarte biometrice. Circa patru milioane de traversări au fost notate în ultimul an.
Cel mai traversat punct de trecere a frontierei a fost Leușeni - Albița, poliţiştii de frontieră fixând aici un număr de 4 999 591 de treceri ale persoanelor, fiind urmat de Sculeni - 2 765 182 de treceri ale deţinătorilor de paşapoarte biometrice moldovenești.
Sursa: Poliția de Frontieră
„În această perioadă de timp, peste 2,4 milioane de moldoveni au călătorit în spațiul european, având oportunitatea de a-și întâlni prietenii și familiile sau a vizita locurile turistice din țările respective. Totodată, regimul liberalizat de vize a oferit oportunități noi pentru schimbul de experiență, cunoaștere și dezvoltare personală și a consolidat legăturile interumane, culturale și sociale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Liberalizarea regimului de vize cu UE a fost unul dintre pașii importanți în direcția aderării la UE. În continuare, rămânem ferm angajați în procesul de reforme și modernizare a Republicii Moldova, pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă, astfel încât țara noastră să devină membru cu drepturi depline a UE într-un termen cât mai restrâns”, a declarat cu această ocazie vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Delegația UE la Chișinău susține că regimul liberalizat de vize a oferit cetățenilor R. Moldova șansa de a explora noi culturi, de a-și vizita mai des rudele și prietenii sau de a călători în scop de afaceri.
„Turnul Eiffel din Paris, Colosseum-ul din Roma sau Sagrada Familia din Barcelona sunt doar câteva atracții turistice faimoase din Europa, vizitate de cetățenii Republicii Moldova. De nouă ani, aceștia se pot deplasa în țările UE și Schengen fără viză, doar cu pașaportul biometric. Această schimbare importantă a avut un impact semnificativ asupra vieții cetățenilor moldoveni, permițându-le să exploreze noi culturi, să călătorească în scopuri de afaceri și educație sau să-și viziteze mai des rudele stabilite în afara țării. Vă dorim cât mai multe călătorii frumoase pentru a descoperi lumi noi și pentru a explora Uniunea Europeană”, se arată într-un mesaj al Delegației UE la Chișinău, făcut public cu ocazia împlinirii a nouă ani de la lansarea regimului liberalizat de vize dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”