Cetățenii R. Moldova au consumat, în ianuarie, cu aproape 50% mai puține gaze naturale decât acum un an
Scumpirea gazelor naturale și vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă determină cetățenii R. Moldova să facă economii.
Volumul consumului de gaze naturale în luna ianuarie curent a constituit 96,1 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 48,8% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022.
Datele SA „Moldovagaz” arată că acest volum a fost mai mic și fața de luna decembrie 2022 cu 5,7 milioane de metri cubi sau cu circa 5,6%.
Consumatorii casnici au achitat 98,5% din sumele facturate în anul 2022, ceea ce este cu 0,1% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 98,8%, ceea ce este cu 0,1% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 95,9%, ceea ce este cu 4% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Compensația pentru consumul gazelor naturale în ianuarie 2023 a fost calculată în mărime de 563,1 milioane de lei pentru 603 470 de consumatori casnici. Pentru consumatorii casnici din asociațiile de locatari în număr total de 11 777 de locuri de consum volumul compensațiilor calculate a constituit 9,9 milioane de lei.
Totodată, celor 7 542 de consumatori non-casnici le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în ianuarie 2023 în mărime de 24,8 milioane de lei.
Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale la data de 31 ianuarie 2023 a constituit 14,982 de miliarde de lei, sau 97,9% din volumul furnizat pe parcursul anului 2022.
VIDEO // Krasnoselski nu mai așteaptă „gazul umanitar” promis de Rusia și este gata să PLĂTEASCĂ pentru livrările asigurate de „Moldovagaz”. „Transnistria este pregătită pentru reluarea livrărilor. Garantam plata”
Reuniune NATO: SUA, Germania, Franța, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie vor ajuta R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și sporească reziliența în fața provocărilor hibride cu care se confruntă
Șaptezeci de școli din R. Moldova, dotate de UNICEF cu sute de table interactive și computere