Inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”, ce va promova beneficiile integrării în UE și va mobiliza cetățenii pentru a participa la referendumul din toamnă, lansată la Chișinău: „Putem repeta calea Estoniei și Croației sau calea Donbasului”
Mai multe personalități din R. Moldova au lansat astăzi la Chișinău o inițiativă civică numită „Cetățeni pentru Europa”, care își propune, printre altele, să promoveze integrarea europeană a R. Moldova, să combată dezinformările și să mobilizeze cetățenii ca să participe masiv la referendumul de pe 20 octombrie curent.
Printre cei care au lansat inițiativa apolitică „Cetățeni pentru Europa” se numără fostul vicepremier Nicu Popescu, ex-ministru al Afacerilor Externe, antreprenorii Vasile Tofan și Nata Albot, soprana Valentina Naforniță, jurnalistul Alex Cozer, sportiva de performanță Irina Rângaci etc.
La această inițiativă pot adera toți doritorii care vor să se implice în acțiuni de promovare a parcursului european, înscriindu-se pe www.moldova.eu.
Fostul vicepremier Nicu Popescu, în timpul mandatului căruia R. Moldova a obținut statutul de candidat pentru aderare la UE, a îndemnat astăzi cetățenii, într-o conferință de presă, să dea dovadă de unitate și să nu cadă pradă tentativelor de a ne dezbina.
„Suntem ferm convinși că cetățenii R. Moldova, vorbitori de română, de ucraineană, de rusă, de găgăuză, de bulgară, dar și alte limbi sunt toți uniți în dorința noastră de a atinge obiective fundamentale. Suntem uniți în dorința noastră de a menține și consolida pacea în R. Moldova, prosperitatea și libertatea noastră, a tuturor. Libertatea de a alege de cine suntem guvernați, de a avea opinii, inclusiv diferite, de a vorbi propria limbă și a păstra propriile obiceiuri, libertatea de a călători nestingherit în Europa și în restul lumii, libertatea de a dezvolta și moderniza economic republica noastră, libertatea de a combate corupția și a fortifica statul de drept, dar și libertatea de a nu fi atrași în conflicte. (...) Doar integrarea în Uniunea Europeană ne poate asigura acest viitor pe care ni-l dorim cu toții. R. Moldova va reuși doar dacă se ancorează ferm în marea familie de state europene”, a punctat Nicu Popescu.
„Noi putem să schimbăm acest lucru, putem face R. Moldova vizibilă pe harta europeană și pe cea mondială. Sunt aici pentru a-mi folosi vocea, de această dată în scop civic, pentru a spune un mesaj direct: oamenii din republica noastră merită o viață mai bună, copiii de aici merită o educație culturală, artistică colorată și fascinantă, merită să aibă posibilitatea și libertatea de a se integra în amalgamul de culturi europene”, este convinsă renumita soprană.
Jurnalistul Alexandru Cozer a afirmat că este responsabilitatea fiecărui cetățean să se implice pentru a duce R. Moldova în „marea familie a democrației”.
„Suntem într-un moment important și destul de dificil pentru această regiune a Europei, iar în fața noastră a apărut o oportunitate extraordinară. Referendumul proeuropean care se va desfășura în această toamnă este, probabil, cel mai important eveniment de după Independență. Dacă vom reuși la acest referendum să spune un DA hotărât civilizației, prosperității, demnității, libertății și democrației, ne vom înscrie desăvârșit pe această cale. Dacă nu, atunci cei care atacă militar Ucraina și ne atacă și pe noi pe toate căile posibile, ei vor învinge. Și vom deveni, din păcate, o gaură neagră a Europei, așa cum au creat rușii atâtea mai spre Est”, a atenționat prezentatorul de televiziune.
Și Nata Albot a îndemnat cetățenii să se implice și să fie „uniți în jurul unui bine comun”.
„Noi, cei de la inițiativa Cetățeni pentru Europa, nu facem politică și nu aparținem unei culori politice. Dorim să creăm un nucleu de cetățeni activi și să inspirăm pe alții să ni se alăture. Datoria noastră nu este doar să fim prezenți la referendum, ci să formăm o majoritate covârșitoare”, a afirmat Nata Albot.
Manifestul grupului civic „Cetățeni pentru Europa”
1. Pace și Prosperare Acasă
Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Vrem să fim în rând cu lumea pașnică, liberă și prosperă. Suntem convinși că în Moldova Europeană orice cetățean va dori să locuiască, să muncească, să formeze o familie și să îmbătrânească în bunăstare.
2. Dezinformarea, Propaganda și Indiferența sunt la fel de periculoase ca armele
Suntem foarte aproape de a izbuti. Credem că Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene până în 2030. Dar avem un dușman foarte periculos - informația falsă, cu care suntem zilnic atacați. Pentru a învinge acest dușman și pentru a păstra pacea în Moldova, trebuie să învingem nepăsarea și fiecare să pună umărul prin informare corectă și activism civic în comunitățile sale.
3. Informarea corectă și Educația mediatică a Cetățenilor
O societate educată este o societate greu de manipulat. Ne angajăm să combatem dezinformarea și propaganda prin campanii de informare corectă, bazate pe fapte și adevăr, pentru a demasca manipulările care încearcă să submineze viitorul nostru și procesul de integrare europeană.
4. Produs în Moldova. Produs în Europa
Moldova prosperă este Moldova antreprenorilor profesioniști și onești. Ne dorim să promovăm cu fermitate interesele antreprenorilor locali, inclusiv prin integrarea noastră economica deplina într-o comunitate de 450 milioane de consumatori europeni, plină de oportunități.
5. Diferiți, dar uniți
Nevoia de pace, libertate și bunăstare ne unește pe toți cei din Republica Moldova, indiferent de limba vorbită și de etnie - rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară sau română. Chemăm cetățenii de orice etnie, din toate regiunile Moldovei la unitate pentru Moldova Europeană.
6. Activism civic - nu politică
Credem că Integrarea Europeană este un subiect prea important pentru a fi lăsat doar la discreția politicienilor. Nu e suficient să mergem la vot și să alegem guvernanții și președinții. Ne implicăm activ în construirea destinului țării noastre și îi invităm pe toți cetățenii să pună umărul.
7. Mobilizarea și Implicarea Comunităților
Chemăm la mobilizare și implicare activă comunitățile locale, organizațiile civice, asociațiile, liderii locali și voluntarii pentru a asigura o participare masivă și conștientă la referendum, astfel încât vocea fiecărui cetățean să fie auzită și respectată. Antreprenori, profesori, lideri de comunități, artiști, influenceri - oricine vrea pace și prosperare în Moldova și poate influența spre bine alți oameni, este invitat să ni se alăture.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități