Cetățeni de pe ambele maluri ale Nistrului învaţă cum să producă biocombustibil de calitate
Învață cum să producă biocombustibil de calitate. Producătorii de biocombustibil de pe ambele maluri ale Nistrului participă la un atelier de lucru dedicat calităţii biocombustibilului. Aceștia discută despre factorii ce asigură calitatea superioară a biocombustibilului produs în R. Moldova, precum şi cei ce diminuează calitatea acestuia.
Atelierul este organizat de către Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
„Producem pelete din plop de mai bine de trei ani. În lipsa laboratorului de testare a calităţii, singurul certificat disponibil pe piaţa din R. Moldova pe care îl facem este Raportul de încercări. Probarea calităţii biocombustibilului este vitală însă atât pentru consumatori, care trebuie să cunoască ce produs cumpără şi dacă acesta întruneşte parametrii necesari bunei funcţionări a cazanului pe biomasă, cât şi pentru producători pentru a vedea cum se plasează produsul lor pe scara ierarhică a calităţii şi a stabili, în final, un preţ raportat la calitatea produsului finit şi sursa de biomasă folosită”, susţine unul dintre producătorii de biocombustibil, Alexandru Matrohin.
Amintim că, în decembrie 2014, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care obligă producătorii de biocombustibil din R. Moldova să certifice calitatea biocombustibilului produs. Hotărârea Guvernului este obligatorie din ianuarie curent, însă este în imposibilitate de a fi realizată în lipsa laboratorului şi a cerificării calităţii brichetelor şi peletelor de producţie autohtonă.
Proiectul Energie şi Biomasă oferă asistenţă în fortificarea pieţei de producere a biocombustibilului. Unul din programele lansate cu asistenţă europeană vizează crearea primului laborator de testare a calităţii biocombustibilului. „Proiectul Energie şi Biomasă va achiziţiona din fonduri europene echipament modern de testare a calităţii biocombustibilului solid (brichete, pelete) produs în R. Moldova. Echipamentul urmează a fi achiziţionat în următoarele luni, în cadrul unui tender internaţional”, a declarat Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă.
„Calitatea biocombustibilului produs în R. Moldova este crucială pentru dezvoltarea industriei energiei din biomasă şi, implicit, a pieţei producerii de biocombustibil aflată, deocamdată, la etapă incipientă de dezvoltare”, susţine Grigore Marian, şeful Laboratorului de încercări a calităţii biocombustibilului solid din cadrul Universităţii Agrare, una dintre cele două instituţii ce oferă în prezent producătorilor de biocombustibil rapoarte de încercări a calităţii brichetelor şi peletelor.
Pe moment, în R. Moldova sunt circa o sută de producători de pelete și brichete și au o capacitate tehnica de a produce 120 de mii de tone anual, de doar două ori mai puțin decât produce Ucraina, o țară mult mai mare. Totuși, cantitatea de combustibil din biomasă produsă în R. Moldova reprezintă doar 8% din potențialul de reziduuri agricole și forestiere disponibile.
Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 de milioane de euro acordate de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md