Cetățeni chinezi implicați în conflictul din Ucraina alături de Rusia: dezvăluiri ale oficialilor americani despre rolul acestora în război


Peste o sută de cetățeni chinezi care luptă alături de armata rusă împotriva Ucrainei sunt considerați mercenari fără legături directe cu guvernul chinez, conform unor informații obținute de doi oficiali americani familiarizați cu serviciile de informații și date transmise de un fost oficial occidental.
Cu toate acestea, se pare că ofițeri militari chinezi sunt prezenți în zona de conflict, dincolo de liniile rusești, cu aprobarea Beijingului. Scopul lor este să studieze și să învețe tactici militare din război, a declarat fostul oficial. Amiralul Samuel Paparo, comandantul forțelor americane din Indo-Pacific, a confirmat capturarea de către forțele ucrainene a doi bărbați de origine chineză în estul Ucrainei. Această acțiune urmează afirmațiilor președintelui Volodimir Zelenski, conform cărora Ucraina deține informații despre 155 de cetățeni chinezi care luptă de partea Rusiei.
China a reafirmat un parteneriat "fără limite" cu Rusia și a evitat criticile asupra invaziei la scară largă lansate de Moscova în 2022, calificând declarațiile lui Zelenski drept "iresponsabile" și afirmând că nu este parte a conflictului. Oficialii americani, sub protecția anonimatului, au subliniat că luptătorii chinezi nu par să fie foarte bine pregătiți militar și nu au un impact semnificativ asupra operațiunilor rusești.
Agențiile americane, incluzând CIA și Consiliul Național de Securitate, alături de ambasada Chinei la Washington, nu au oferit încă comentarii oficiale. Conform unui fost oficial de informații occidental, aproximativ 200 de mercenari chinezi luptă alături de forțele ruse, fără legături cunoscute cu autoritățile chineze. Totodată, el a confirmat că ofițerii militari chinezi acționează aproape de linia frontului cu aprobarea explicită a Beijingului.
De-a lungul anilor, China a oferit Rusiei sprijin material, inclusiv livrarea de produse cu dublă utilizare necesare întreținerii echipamentelor militare, cum ar fi drone și tancuri. Beijingul a trimis, de asemenea, drone letale pentru utilizare pe câmpul de luptă. În octombrie, administrația Biden a impus sancțiuni primei date pentru două companii chineze care au furnizat aceste sisteme de arme. ;
Voluntari din mai multe țări occidentale, inclusiv din Statele Unite, luptă de timp devreme alături de Ucraina. De asemenea, Coreea de Nord a trimis peste 12.000 de soldați pentru a sprijini trupele ruse, dintre care multe mii au fost uciși sau răniți în luptă.






































































