10:47:05 21.11.2024
Stiri

Cercetătorii moldoveni au creat 18 hibrizi la o singură plantă. Sunt omologați în patru țări

Economie 29.08.2015 09:00 Vizualizări4055 Autor: Stela Mihailovici
Cercetătorii moldoveni au creat 18 hibrizi la o singură plantă. Sunt omologați în patru țări asm.md


Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vlad Loghin, a vizitat terenurile experimentale ale Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, unde cercetătorii și-au prezentat cele mai mari succese.

Academicienii au arătat plantațiile de sorg foarte rezistente, care nu au avut de suferit din cauza secetei din această vară. Planta furajeră este una de perspectivă pentru agricultura R. Moldova.

Echipa condusă de doctorul Gheorghe Moraru a creat un genofond vast ce include 18 hibrizi de sorg, care au fost omologaţi la noi în țară, dar și în Ucraina, Federaţia Rusă, Kazahstan şi Belarus.

O altă realizare a cercetătorilor moldoveni este crearea sorizului, plantă asemănătoare orezului. Hibrizii de soriz, susţin specialiștii, permit obţinerea recoltelor garantate de boabe la nivelul porumbului. Bobul de soriz este utilizat în industria alimentară, la fel ca orezul: crupe întregi şi brizate, griş, făină, amidon, bere, nutreţuri combinate etc.

Gheroghe Moraru a precizat că randamentul crupei, grişului şi făinii din bobul de soriz atinge 75-82%, pe când la orez este de 53 – 63% şi respectiv 1,5-1,7% - a grişului din grâu.

O atenţie aparte a fost acordată plantațiilor cu forme hibride de stuf chinezesc, numit şi „Iarba Elefantului” (Miscanthus giganteus). Această iarbă energetică este considerată una dintre cele mai atractive. Cercetările în acest sector se realizează în cadrul unui acord de colaborare cu savanţi de la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie şi are drept scop studierea condiţiilor de adaptare şi tehnologiilor de cultivare a plantelor „Miscanthus giganteus”.

Viceministrul Loghin s-a arătat impresionat de rezultatele obţinute de colaboratorii Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor și a recunoscut că fondurile alocate pentru astfel de activități sunt insuficiente. Oficialul a promis să încerce identificarea unor surse suplimentare pentru susținerea cercetărilor.

Șeful Direcţiei politici de producere şi reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul Ministerului Agriculturii, Mihail Suvac, a apreciat faptul că în condiții de secetă culturile respective au o rezistenţă sporită şi a propus ca acestea să fie promovate mai mult, astfel încât să devină atractive pentru producătorii agricoli, în special, pentru cei care activează în domeniul animalier, dar şi pentru cei care intenţionează se practice producţia de bioenergie.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md