Cercetătorii americani au reușit să producă electricitate din aer. Aparatele de captare a electricității pot fi făcute din aproape orice material și nu vor depinde de Soare sau de vânt, cum o fac alte surse de energie regenerabilă
Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst au găsit o metodă cu care să genereze electricitate prin recoltarea umidității din aer, scrie Newsweek.
Electricitatea poate fi captată din aer folosind un dispozitiv construit din aproape orice material, singura condiție fiind ca aparatul să fie plin de orificii mai mici de 100 de nanometri (0,0001 milimetri) în diametru, potrivit unei cercetări publicate în revista Advanced Materials.
„Este foarte entuziasmant”, a spus Xiaomeng Liu, autorul principal al studiului. „Deschidem o ușă largă spre obținerea electricității curate din aerul pur”.
Autorii studiului au descris cum sarcina electrică naturală a moleculelor de apă din aer poate fi captată folosind acești „nano-pori” minusculi, care sunt de o mie de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr.
Mărimea porilor este egală cu distanța pe care o moleculă de apă trebuie să o parcurgă în aer pentru a da de o altă moleculă de apă. Aparatele se numesc Air-gen („generatoare de aer”).
„Aerul conține o cantitate uriașă de electricitate”, a spus și Jun Yao, profesor asistent de inginerie electrică și informatică la Amherst și coautor al studiului. „Imaginați-vă un viitor în care electricitatea curată este disponibilă oriunde mergi.
Efectul de bază Air-gen permite ca acest viitor să devină realitate.” „Gândiți-vă la un nor care nu este nimic mai mult decât o masă de picături de apă”, a spus Yao.
„Fiecare dintre aceste picături conține o sarcină [electrică], iar când condițiile sunt potrivite, norul poate produce un fulger - dar noi nu știm cum să captăm cu precizie electricitatea din fulgere.”
„Noi am creat un nor artificial de mici dimensiuni care produce electricitate pentru noi în mod previzibil și continuu astfel încât să o putem capta. Ceea ce este și mai șocant este că acest dispozitiv poate fi făcut din aproape orice material”, a explicat Yao.
Autorii cercetării speră că descoperirea lor extraordinară va permite generarea de electricitate din aer oriunde în lume, folosind orice material.
Din moment ce aerul este mereu umed într-o anumită măsură, aceste aparate de captare a electricității nu vor depinde de Soare sau de vânt, cum o fac alte surse de energie regenerabilă.
Potrivit autorilor studiului, folosind mii de aparate Air-gen deodată s-ar putea genera energie de nivelul kilowaților.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România