Centrele de sănătate din localitățile rurale vor putea desfășura activități farmaceutice


Centrele de sănătate din localitățile rurale vor obține dreptul de a desfășura activități farmaceutice. Inițiativa legislativă respectivă a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și a fost votată astăzi în prima lectură de către Parlament.
Proiectul de lege propune derogarea unor atribuții de licențiere a activității farmaceutice în localitățile rurale și stabilirea condițiilor de activitate prin actul normativ al Guvernului, astfel ca personalul medical din cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice din mediul rural să obțină dreptul de a desfășura activității farmaceutice.
O altă prevedere ține de acordarea subvențiilor de stat pentru desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale.
„La rectificarea bugetului, deja au fost panificate 5 milioane de lei pentru subvențiile respective. Ne așteptăm ca, până la finele anului, să avem cel puțin 50 de farmacii deschise și inaugurate”, a declarat legislatorul Dan Perciun.
Autorul argumentează că distribuirea geografică neuniformă a farmaciilor comunitare afectează accesul la medicamente de calitate, la prețuri optimale, pentru locuitorii de la sate.
În anul 2020, în Republica Moldova activau 1 450 de unități farmaceutice, dintre care 1 016 erau amplasate în orașe. Astfel, această inițiativă legislativă va elimina această discrepanță majoră între orașe și sate în ceea ce privește accesul la medicamente al populației.













































































