CELULA de CRIZĂ: Cetățenii de pe malul drept al Nistrului, consum de energie electrică mai mic cu peste 22% pe 7 și 8 ianuarie. Deconectările, excluse
Consumul de energie electrică va fi asigurat integral pentru malul drept al Nistrului și pentru ziua de 8 ianuarie, fără a fi nevoie de activat contractele de avarie, anunță Celula de criză de la Guvern.
Pe 7 ianuarie curent, în ziua de Crăciun pe stil vechi, consumul energiei electrice pe malul drept al Nistrului a înregistrat o scădere de 22,16% față de ziua precedentă, atingând 11 772 000 kWh.
Peste 45% din necesarul de curent a fost asigurat din importurile provenite din România, 34,06% - de SA „Termoelectrica”, 14,36% - de energia regenerabilă, 5,05% - de SA „CET-Nord”, iar 1,36% - de Întreprinderea de Stat „NHE Costești”.
Autoritățile preconizează un consum redus de energie cu peste 22% și în ziua de miercuri, 8 ianuarie.
„Pentru astăzi, consumul total de energie electrică va fi aproximativ egal cu cel înregistrat în ziua de ieri, iar SA Energocom a rezervat deja capacitatea comercială suficientă la hotarul cu România, pentru a acoperi necesarul de consum”, arată Celula de criză de la Guvern.
Locuitorii din Transnistria au parte, în continuare, de deconectări ale energiei electrice timp de opt ore în fiecare zi, întrucât MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, nu produce suficientă energie pentru a acoperi deficitul acut înregistrat în stânga Nistrului. Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale.
„În urma deciziei aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a livrat șapte generatoare electrice pentru mai multe obiective sociale în raioanele Anenii Noi și Dubăsari. Trei generatoare electrice au fost transportate de salvatori în localitatea Cocieri, raionul Dubăsari, unde acestea vor asigura funcționarea sistemului de alimentare cu apă a localității, dar și a Grădiniței Creșă Garofița. Alte patru dispozitive au fost livrate în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi pentru asigurarea funcționalității Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Primăriei satului Varnița, dar și Centrului comunitar multifuncțional Asclepio”, mai informează autoritățile de la Chișinău.
În ceea ce ține de sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. Acestea variază între 32.2 kg/cm² și 57.4 kg/cm².
Situația rămâne stabilă și în sectorul energiei termice. În legătură cu prognoza temperaturii aerului exterior și majorarea acesteia pentru următoarele zile, începând cu 7 ianuarie, ora 00:00, a fost deconectat blocul energetic nr. 3 de la Sursa 1 (CET2), cu reconectarea acestuia la data de 11 ianuarie, ora 00:00, fără micșorarea sarcinii electrice actuale.
Amintim că „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențială criză umanitară în regiunea transnistreană, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.
Peste 3 000 de persoane, prinse muncind „la negru” în 2024: ISM a contribuit la legalizarea a circa 2 500 de angajați
DECLARAȚIE // Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia susțin R. Moldova în fața provocărilor energetice cauzate de Rusia
PROGNOZE // Consum de energie electrică mai mare cu 15% pe 9 ianuarie: Vremea caldă ne aduce mai multă energie regenerabilă