Cele trei acțiuni pe care trebuie să le implementeze guvernarea de la Chișinău pentru a deschide negocierile de aderare a R. Moldova la UE. Vicepremierul Popescu: „Sunt pași realizabili”
R. Moldova a îndeplinit 94% din măsurile preconizate pentru atingerea implementării integrale a celor nouă recomandări, făcute de Comisia Europeană în iunie 2022, la acordarea statutului de candidată pentru aderarea la UE.
Cifra a fost anunțată miercuri, 15 noiembrie, de către vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău.
Potrivit lui Popescu, în raportul Comisiei Europene din 8 noiembrie curent, prin care a recomandat Consiliului European inițierea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova, sunt indicate trei măsuri pe care Chișinăul urmează să le implementeze pentru a atinge acest obiectiv.
„Pe 8 noiembrie, UE a constatat că R. Moldova a îndeplinit integral șase din nouă recomandări, iar celelalte trei sunt aproape îndeplinite. Acest lucru înseamnă - și aici voi cita o cifră comunicată de Comisia Europeană – pe cele nouă recomandări, R. Moldova a îndeplinit 94% din măsurile preconizate pentru atingerea implementării integrale a celor nouă recomandări. Au mai rămas anumite măsuri... În discuțiile noastre cu Comisia Europeană și pentru etapa imediat următoare, pentru pregătirea republicii de lansarea negocierilor de aderare la UE, sunt menționate trei măsuri-cheie. Prima măsură este progresul continuu și asigurarea unui proces transparent și meritocratic în numirea membrilor care au trecut evaluarea, așa-numitul vetting, la Curtea Supremă de Justiție, în organele de autoguvernare judiciară și de procuratură, inclusiv în procesul de numire a procurorului general. A doua măsură ține de alocarea resurselor necesare Procuraturii Anticorupție a R. Moldova și a treia măsură se referă la dezoligarhizare, inclusiv prin intermediul unor reglementări relevante în ceea ce ține de plățile în numerar în fluxurile financiare”, a enumerat Nicu Popescu.
Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, aceștia „sunt pași realizabili”.
„Chiar astăzi, la ședința de Guvern, am mai făcut anumiți pași în limitarea plăților în numerar. Și pe obiectivul dezoligarhizării, și al reformei justiției mai avem, împreună cu societatea noastră, de lucru, pentru a limita influența oligarhilor, hoților și a grupurilor organizate asupra sistemului nostru politic și economic. R. Moldova este considerată la Bruxelles un stat cu cea mai bună dinamică de reforme dintre statele candidate pentru aderare la UE. În acest sens, republica noastră este gata să înceapă negocierile de aderare la UE și continuăm să ne pregătim pentru acest proces”, a punctat vicepremierul Nicu Popescu.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul de Externe a adăugat că pentru R. Moldova este, „mai mult ca niciodată”, important să-și „definească clar și ferm unde este viitorul republicii noastre și este clar că viitorul statului nostru este și trebuie să fie în spațiul european al libertății, democrației și prosperității”.
Amintim că R. Moldova depus cerere de aderare la UE pe 3 martie 2022, iar în iunie 2022 a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la UE. Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova, Ucraina, și Bosnia și Herțegovina, precum și acordarea statutului de țară candidată Georgiei.
Un fost ministru de la Chișinău critică decizia UE de a-l ajuta pe Krasnoselski: „Deoarece Rusia are prea mari cheltuieli și e ocupată cu omorârea ucrainenilor, finanțarea separatismului este pusă temporar pe seama Europei”
Lua mită de la agenții economici ca să-i lase să livreze produse alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău: Șeful unei întreprinderi municipale, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare și obligat să achite o amendă de 575 mii lei
CONFIRMAT // „Moldovagaz”, abordată de o companie maghiară care vrea să livreze gaze în Transnistria: Reacția premierului Recean