Cele mai bune SURSE de proteine vegetale care pot înlocui carnea
Semințele de cânepă sunt una dintre puținele alternative vegetale de proteină completă. Descoperă cu ce poți să înlocuiești carnea, incluzând în dietă surse de proteine vegetale.
Atunci când te gândești la proteine, ce imagine îți vine în fața ochilor? Un cheeseburger suculent, cu șuncă crocantă sau poate o friptură mare? Dacă acesta este răspunsul, cu siguranță nu ești singura persoană care ar răspunde așa. Mulți dintre noi suntem tentați să punem semnul de egalitate între proteine și carne (sau alte produse de origine animală). Dar mai există și alte surse de proteină care merită luate în considerare, scrie publicația Today.com
Proteinele sunt un macronutrient de diverse forme și dimensiuni și care au un rol mult mai important decât acela de a face parte dintr-un cheeseburger. Proteinele reprezintă cărămizile din care sunt construiți hormonii și enzimele, avem nevoie de proteine pentru a ne dezvolta mușchii (dar și pielea și părul), pentru ca organismul nostru să poată fabrica anticorpii necesari sistemului imunitar dar și pentru a avea parte de o senzație de satisfacție după ce luăm masa.
Dacă încerci să slăbești sau să mănânci sănătos, pieptul de pui și albușurile de ou reprezintă probabil prima ta alegere în materie de proteine fără grăsimi – dar această opțiune ajunge rapid să nu te mai mulțumească.
Recurgând la noile surse de proteină de origine vegetală, cu siguranță nu te vei plictisi și, în plus, vei reduce și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer.
Fasolea neagră: 65 de grame = 8 grame de proteine
Fasolea neagră este o sursă bună de proteine și, în același timp, de fibre (care contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge, la îmbunătățirea circulației și reducerea constipației) și antioxidanți (care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi). Oferă și o senzație prelungită de sațietate, contribuind la excluderea gustărilor nesănătoase. Dacă ți-e poftă de prăjiturile brownie dar nu vrei să dai cu piciorul eforturilor pe care le faci ca să slăbești, fasolea neagră poate fi folosită ca un înlocuitor pentru făina albă și pentru un adaos important de proteine într-un desert clasic. Folosește ulei de cocos în loc de unt și ornează-le cu nuci. Și alte legume pot contribui la senzația de sațietate – 65 de grame de linte îți vor aduce aproximativ 9 grame de proteine.
Semințele de cânepă: 30 de grame = 10 grame de proteine
Micuțele semințe de cânepă conțin acizi grași Omega-3, recunoscuți pentru rolul important în reducerea inflamațiilor și pentru menținerea sănătății. Semințele de cânepă sunt una dintre puținele alternative vegetale de proteină completă și conțin foarte multe minerale, cum ar fi potasiu, fier și calciu, necesare menținerii sănătății organismului. Le poți folosi ca să asezonezi aproape orice fel de mâncare: o salată sau un terci de ovăz, peste care mai poți pune scorțișoară și semințe de rodie. Dacă folosești deja semințele de cânepă, poate vrei să începi să folosești și semințele de chia. Aproape 5 grame de proteine la numai 30 de grame de semințe.
Migdale: 30 de grame = aproape 6 grame de proteine
Nucile reprezintă o sursă excelentă de proteine, iar migdalele în particular conțin foarte mulți antioxidanți, fibre, vitamina E, magneziu și potasiu. Sunt foarte gustoase și reprezintă varianta excelentă a unei gustări, înainte de a te reîntoarce la muncă. Folosește migdalele mărunțite pentru a le presăra peste legume coapte (și acestea conțin proteine) sau pentru a completa un prânz bazat pe orez sau quinoa. Dacă nu ești un fan al migdalelor și alte tipuri de nuci sunt foarte bogate în proteine – de exemplu aceeași cantitate de nuci caju conține cinci grame de proteine.
Semințe de dovleac: 30 de grame = 5 grame de proteine
Semințele de dovleac conțin un compus numit fitosterol care poate contribui la reducerea nivelului colesterolului și la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Sunt foarte ușor de adăugat în salate sau în iaurturi pentru o doză în plus de proteine. Sau poți să-ți încerci îndemânarea, făcând un pesto cu busuioc proaspăt, coriandru, lămâie, usturoi și ulei de măsline. Adaugă semințele de dovleac înainte de a mixa amestecul. Și nu neglija celelalte semințe: 30 de grame de floarea soarelui conțin șase grame de proteine.
Boabele de soia: 130 de grame de boabe de soia = 17 grame de proteine
Boabele de soia conțin multe proteine, fibre și vitamine și minerale dar și alți compuși care pot contribui la prevenirea cancerului. Boabele de soia pot fi gătite la abur și mâncate ca atare sau pot fi adăugate în salate. Amestecă-le cu sare de mare și piper cayenne pentru un plus de aromă și obții cea mai bună gustare care bate de la distanță covrigeii de la automatul din hol.
Sursa: eva.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania