00:30:01 08.02.2025
Stiri

Cel mai negru scenariu pentru Santorini, după cutremurele care au pus populația pe fugă: „Vulcanul e activ și ne trimite semnale de alarmă”

Actualitate 07.02.2025 20:55 Vizualizări231 Autor: ZiarulNational
Cel mai negru scenariu pentru Santorini, după cutremurele care au pus populația pe fugă: „Vulcanul e activ și ne trimite semnale de alarmă”

Activitatea seismică intensă din Santorini se poate opri, poate conduce la un cutremur mare mare, dar un alt scenariu este cel al unei erupții mici. „Dacă există un cutremur cu tsunami, în cel mai rău caz va fi ca cel din 1956, nu-mi pot imagina ceva mai rău”, a declarat un expert pentru cotidianul Kathimerini, după aproape o săptămână în care insula Santorini a fost zguduită de sute de seisme, informează Hotnews.

Profesorul Kostas Synolakis, specializat în dezastre naturale, a explicat pentru cotidianul elen Kathimerini care sunt scenariile pentru viitorul apropiat al insulei Santorini, scuturată de mai multe zile de o serie prelungită de cutremure.

Potrivit profesorului, primul scenariu este că „toată această activitate seismică se va opri, așa cum s-a întâmplat în 2011”.

Al doilea scenariu presupune că activitatea seismică actuală va duce la un cutremur mai mare, în timp ce al treilea este că „la un moment dat vom avea o mică erupție a vulcanului Santorini sau Kolumbo”.

„Nu ar trebui să ne fie teamă de o erupție (a vulcanului). Santorini are erupții mici la fiecare 50 de ani”, a spus el.

Întrebat despre activitatea vulcanică, Synolakis a spus că aceasta „a început, foarte ușor, din vară”. „Suntem într-o fază în care, încă, nu știm ce se va întâmpla”, a adăugat el.

Ideea este că Santorini a început să trimită semnale de alarmă, a continuat Synolakis, referindu-se la fenomenul din 2011 de pe insulă, dar și la cel actual.

„Cel mai rău scenariu are nevoie de o stare de calm. Să sperăm că se va termina, dar nu am încheiat socotelile cu vulcanul Santorini. Este activ și ne trimite semnale de alarmă, nu a mai erupt din 1950”, a mai spus el, sugerând că vulcanul poate erupe la fiecare 50 de ani, aproximativ.

„Ideea este că, indiferent dacă există un cutremur sau un cutremur cu tsunami sau o erupție submarină cu tsunami, statul trebuie să fie pregătit. Dacă există un cutremur cu tsunami, în cel mai rău caz va fi ca 1956, nu-mi pot imagina ceva mai rău”, a adăugat el.

În 1956, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 a lovit regiunea dintre Santorini și Amorgos, declanșând un tsunami masiv. Bilanțul: 53 de morți și peste 100 de răniți.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a asigurat vineri că autoritățile elene monitorizează creșterea activității seismice pe insulă și a îndemnat populația să rămână calmă și să urmeze sfaturile serviciului de protecție civilă.

Grecia a declarat stare de urgență în zonă, după ce sute de cutremure au zguduit populara insulă turistică în ultima săptămână, determinând evacuarea a peste 10.000 de locuitori și lucrători.

Autoritățile au avertizat cu privire la un risc ridicat de alunecări de teren în anumite părți ale insulei și au închis școlile, au trimis salvatori și au sfătuit locuitorii să evite adunările în interior și porturile care sunt înconjurate de stânci abrupte. Armata, serviciile de pompieri și unitățile de poliție au fost desfășurate preventiv.

Unele dintre măsuri au fost extinse la insulele Amorgos, Ios și Anafi.

„Vreau să îi asigur pe locuitorii din Santorini și din insulele învecinate, care sunt încercate în aceste zile, că mecanismul statului este de partea lor”, a declarat Mitsotakis în timpul unei scurte vizite pe insulă.

„Sperăm ca acest fenomen să se încheie rapid și insula să revină pe deplin la ritmul său normal”, a spus el, adăugând că pregătirea și prevenirea sunt esențiale.

Grecia, situată pe mai multe falii, este una dintre țările europene cele mai predispuse la cutremure. Dar activitatea seismică ridicată din zona Santorini este fără precedent, au declarat seismologii, avertizând că aceasta ar putea dura săptămâni sau luni.

Opinii contradictorii

Oamenii de știință continuă să dezbată cauzele și posibila evoluție a activității seismice din regiune, dar nu toți sunt de acord cu privire la cauza cutremurelor și la evoluția fenomenului.

Geofizicianul Christian Hibscher, citat de Die Welt, a explicat că este puțin probabil ca seismele să fie cauzate de vulcanii din regiune.

„Majoritatea experților sunt de acord că frecvența este mai mult influențată de activitatea plăcilor tectonice. Prin urmare, dacă se va întâmpla ceva mai mare, va fi probabil un cutremur principal mai puternic, mai degrabă decât o erupție vulcanică”, a spus el.

Un geofizician din Grecia, citat de cotidianul To Vima, a avut altă opinie.

„Șansele de a avea un cutremur major sunt excluse pentru mine. Seismologii au spus ieri că am cartografiat falia și am văzut multe cratere pe suprafața seismică. Falia este strâns legată de vulcani, cred că este legată de activitatea vulcanică”, a declarat pentru SKAI Avraam Zelilidis, profesor de geologie la Universitatea din Patras.

„Pentru ca un vulcan să se activeze, există unele semne care indică activarea sa, dar eu am, de asemenea, cinci etape ale evoluției unui vulcan”, a spus el.

„Cred că erupția va avea loc. Sper să fie liniștită”, a mai spus expertul, care a adăugat că estimează că în următoarele 10 zile totul se va liniști”.

Țările de la Mediterana monitorizează îndeaproape activitatea seismică din Marea Egee, scrie To Vima.

Franța și Turcia se gândesc deja să ia măsuri preventive. UNESCO a avertizat deja că există un risc foarte mare ca un tsunami de cel puțin un metru să se producă în Marea Mediterană în următorii 30-50 de ani.

O reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate al Israelului, cu participarea forțelor armate și a poliției israeliene, a discutat despre gradul de pregătire al țării și despre necesitatea unei planificări îmbunătățite.

Deși Israelul se află la peste 1.200 de kilometri de Santorini, un eventual cutremur major ar putea declanșa un tsunami capabil să atingă coasta Israelului.

Autoritățile israeliene estimează că au la dispoziție două ore pentru a emite avertismente și a evacua zonele afectate, dacă este necesar.

Acestea sunt mai preocupate de infrastructura critică, cum ar fi spitalele și instalațiile de desalinizare, deoarece acestea se află în zone predispuse la inundații, fără planuri de evacuare adecvate.

Israelienii revizuiesc măsurile de securitate, inclusiv planurile de evacuare pentru orașele de coastă precum Haifa.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md