FOTO // Cel mai MARE BUTOI din lume, construit într-un sat din R. Moldova
Cel mai mare butoi din lume prinde contur în satul Scoreni din raionul Strășeni, localitate situată la 30 de kilometri distanță de Chișinău. Carcasa uriașului poloboc, înalt de 6,5 metri, a fost deja instalată, urmând ca în zilele următoare să fie efectuate celelalte lucrări, scrie jurnalist.md.
Butoiul ar urma să facă parte dintr-un centru multifuncțional specializat în oferirea serviciilor turistice.
În interior, butoiul va fi pardosit cu lemn, iar din exterior va fi confecționat dintr-un aliaj special durabil, de culoarea și formele doagelor de poloboc. Butoiul gigant va avea o durabilitate de cel puțin jumătate de secol.
„Este o construcție complexă, dar, totodată, foarte interesantă. Avem de făcut un volum foarte mare de lucrări. (...) Cred că vom putea primi primii oaspeți, cel mai probabil, în luna septembrie”, a declarat primarul de Scoreni, Svetlana Tabacari, pentru sursa citată.
Viitorul butoi va avea o lungime de peste zece metri și 6,5 metri în înălțime. Construcția va fi una multifuncțională și va găzdui muzeul satului. Aici ar urma să fie expuse obiecte vechi, lăsate moștenire de strămoși și va putea fi folosită și ca sală de protocol sau pentru primirea delegațiilor străine.
Costul total al proiectului se ridică la 3 milioane de lei, o parte din sumă fiind acoperită prin de PNUD/MiDL. Concomitent, are loc și campania de strângere de fonduri. Din suma de 5 000 de dolari pe care Asociația „Baștina Scoreni” și-a propus să o adune pe o platformă web, s-au acumulat până acum circa 2 000 de dolari.
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice
FOTO // Bloc operator nou cu 15 săli chirurgicale, inaugurat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău: Până la 35 de mii de operații pe an
Tiraspolul preferă să țină oamenii în frig și întuneric. Autoritățile separatiste au BLOCAT reuniunea de mâine în cadrul căreia urma să fie agreat mecanismul de oferire de către Chișinău a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiune