22:50:02 10.01.2025
Stiri

Cel mai INDICAT mod de a ține bolile la distanță: Acest lucru trebuie să devină un OBICEI pentru toți

Reportaj 23.05.2017 12:30 Vizualizări3403 Autor: Ziarul National
Cel mai INDICAT mod de a ține bolile la distanță: Acest lucru trebuie să devină un OBICEI pentru toți
Poză simbol

O multitudine de microorganisme sunt larg răspândite în sol și în apă sau sunt purtate de animale, insecte sau oameni. Chiar dacă majoritatea microbilor nu afectează sănatatea oamenilor, unele dintre acestea sunt foarte periculoase și pot provoca boli grave.

Bolile diareice, hepatita virală A, viermii intestinali, enteroviruși, conjunctivitele, scabia, virusurile herpetice sunt doar o parte din maladiile care se transmit foarte uşor prin intermediul mâinilor murdare. Chiar şi gripa are ca vector mâna nespălat.

Din punct de vedere al incidenţei, pe primul loc se plasează bolile diareice, cu multiple etiologii, de la bacterii la virusuri etc., a căror pătrundere în organism este facilitată de mâinile contaminate, iar mecanismul este numit fecal-oral.

Ele se caracterizează prin simptome de diaree şi deshidratare, creând un real pericol pentru viaţă, în special pentru copiii mici.

Infecţiile cu enterovirusuri sunt extrem de periculoase din două considerente: provoacă boala diareică şi posibile complicaţii la nivelul sistemului nervos central. Hepatitele A şi E se propaga şi ele prin mâini nespălate. În schimb, în ţara noastră, hepatita A este o boala endemică, în mod constant înregistrându-se un număr de cazuri anual, cu un nivel sporit la începutul anului de învăţământ.

Dintre paraziţi, oxiurii ajung în organismul omului prin contaminare directă cu mâinile infectate. Tot prin mâini murdare ne îmbolnăvim de toxoplasmoza, toxocara canis, toxocaroza – boli luate de la animale.

Transmiterea fecal-orală este asociată cu momentul în care microorganismele răspunzătoare de anumite boli, care se găsesc în materiile fecale ale unei persoane sau animal, sunt ingerate de o altă persoană. De obicei, contaminarea nu este vizibilă. În ceea ce privește unele infecții, precum cele cu rotavirus, sunt necesare doar câteva particule virale pentru a cauza contaminarea. Alte infecții, precum cele cauzate de salmonella, necesită un număr mai mare de organisme pentru a provoca boala. Simplul act de spălare a mâinilor cu săpun ar putea reduce semnificativ riscul de infecții diareice cu 30-50%, iar cel de infecții respiratorii cu 21-45%.

Gândiți-vă la toate lucrurile pe care le-ați atins astăzi – de la telefon la atributele de toaletă. Indiferent de acțiunea efectuată, ați intrat în contact cu agenții patogeni. Este ușor ca un microb de pe mână să ajungă în gură prin intermediul produselor alimentare, al obiectelor, prin apă şi/sau lenjerie. Spălarea mâinilor este cel mai bun mod de a opri răspândirea germenilor și cea mai eficientă tehnică pentru protejarea sănătății publice și individuale.

Clanțele ușilor, tastaturile murdare ale unui calculator ar putea reține mai multe microorganisme decât mânerul unei toalete bine întreținute.

Pentru a preveni o eventuală transmitere a bolilor, mâinile trebuie întotdeauna spălate în momente critice, mai ales după mersul la toaletă, înainte de procesarea alimentelor sau a băuturilor și înainte de a pune ceva în gură. Mâinile se vor spăla cu săpun și apă curată. Mai întâi, trebuie udate cu apă, săpunite și apoi intens frecate. În cazul în care lipsesc materiale absolut curate pentru uscarea mâinilor, este mai bine să lăsați mâinile să se usuce de sine stătător. Atunci când prosoapele folosite sunt murdare, spălatul nu va avea un efect pozitiv.

Spălatul mâinilor trebuie să devină un obicei, fiind cea mai simplă şi eficientă metodă în prevenirea apariției maladiilor contagioase.

Adriana Jitari, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică al mun. Chișinău

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md