Cel mai de succes antrenor al echipei NAȚIONALE de fotbal, Ion Caras, își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare. Prin ce s-a mai remarcat cel care marca patru goluri în poarta celor de la Dinamo Kiev
Ion Caras este fotbalistul cu cea mai puternică lovitură de la distanță mare - gen Ronald Koeman - în istoria fotbalului moldovenesc, fapt remarcat și de wikipedia. Cu șuturile sale trăsnet, a marcat patru goluri și celebrei Dinamo Kiev, două dintre care chiar lui Viktor Cianov, membru al selecționatei URSS. Este concomitent antrenorul moldovean cel mai de succes, conform statisticii Federației de profil din țară, cu patru cele mai impresionante meciuri din cele 10 disputate de echipa națională pe parcursul ultimelor trei decenii, informează Moldpres.
Iată succint istoria carierei sale: la sfârșitul anului întâi a fost inclus în prima echipă a Institutului Politehnic ”Serghei Lazo”, pe post fundaș stânga, grație în mare măsură șuturilor sale puternice, capacitatea de a transmite repede balonul de pe o extremă pe alta, în zona careului de 16 metri. Șutul-bombă de la distanță (30-50 metri depărtare de poartă) a fost atuul care l-a evidențiat de toți și l-a ținut mult în toate echipele în care a jucat.
- După absolvirea Școlii Superioare de Antrenori de la Moscova am început să antrenez Tighina Bender cu care am promovat în liga următoarea a campionatului sovietic, apoi selecționata Moldovei, alte echipe, capitole aparte în cariera mea despre care se poate de povestit multe, își amintește septuagenarul.
- Debutul ca antrenor al echipei naționalei a fost la fel de spectaculos, frumos, ca și startul, legitimarea la echipa Moldova Chișinău. Învingem în primul meci oficial din preliminariile Campionatului European (1994), la ea acasă, echipa Georgiei, pe stadionul ”Boris Paiceadze”, în prezența a circa 40 mii de spectatori, a președintelui Eduard Șevarnadze, care a declarat categoric, supărat tare după înfrângerea suferită (0-1) ”Eu la fotbal nu mai vin!”.
- A mai fost un meci de pomină, în 2013, la Podgorica, cu selecționata Muntenegrului, în preliminariile Campionatului Mondial, care fuseseră un timp liderul grupei. Victorie surprinzătoare cu 5-2. Este primul și deocamdată unicul meci oficial din deplasare când echipa noastră marchează cinci goluri. În hotelul în care am fost cazați aud – o altă surpriză – la cantina din subsol, imnul țării a fost intonat de toți membrii echipei naționale, rememorează Ion Caras.
Este în prezent tutore la Școala federală de antrenori. Are mult de lucru, dar întotdeauna găsește timp să discute cu nepotul Ștefan Bodișteanu, fost căpitan al selecționatei României Under-16, care anul curent a debutat cu Viitorul Constanța, la Sibiu (0-2) în campionatul României. La nici 17 ani împliniți a fost introdus în teren la acest scor. ”Este mai talentat decât mine. Chiar este și mai profesionist. Unii de la Constanța îl supranumesc Iniesta. Depinde mai departe, în fond, doar de el, deși contează și norocul sportiv, cum își va pune în practică calitățile sale. Așa cum eu am pus la punct lovitura de la distanță, rămânând încă circa 30 de minute după fiecare antrenament pe gazon și cizelând-o așa cum îmi cerea și mă sfătuia antrenorul Gheorghe Ivanovici Mocan”, spune omagiatul.
Născut pe 11 septembrie 1950 la Bălți. A evoluat în 376 de meciuri pentru Moldova, Avîntul, Nistru Chișinău (1971-1974, 1979-1986) și a marcat 26 de goluri. A mai jucat la Aviator Irkutsk (1975), Speranța Drochia (1976, 1978), Automobilistul Tiraspol (1987-1989). A absolvit Institutul Politehnic ”Serghei Lazo”(1972), Institutul Pedagogic ”Ion Creangă” (1982), Școala Superioară de Antrenori de la Moscova (1989). A antrenat echipele Tighina Bender, Zimbru Chișinău, Haiduc-Sporting Hâncești, Constructorul Chișinău, Politehnica Chișinău, Nistru Otaci. A deținut recordul de puncte adunate cu echipa națională în preliminariile CE (nouă puncte, 1996). Este decorat cu ordinul ”Gloria Muncii” (2010), președinte al Comitetului de antrenori ai Federației naționale de fotbal.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român