Cel de-al 39-lea preşedinte al SUA a murit la vârsta de 100 de ani. Evoluţia moştenirii lui Jimmy Carter, posesor al Premiului Nobel pentru PACE, este neobişnuită
Jimmy Carter, cultivatorul de arahide care a câştigat preşedinţia SUA în urma scandalului Watergate şi a războiului din Vietnam, care a îndurat o înfrângere umilitoare după un mandat tumultuos şi apoi şi-a redefinit cariera după Casa Albă ca un negociator global pentru pace, a murit duminică, a anunțat agenția de știri Associated Press, preluată de News.ro. Avea 100 de ani şi declarase anul acesta că îşi doreşte să mai trăiască cât să o poată vota pe Kamala Harris la alegerile din 5 noiembrie, ceea ce s-a şi întâmplat.
Cel mai longeviv preşedinte american a murit duminică, la mai mult de un an după ce intrase în îngrijire paliativă la domiciliu, în casa sa din orăşelul Plains, Georgia, unde el şi soţia sa, Rosalynn, care a murit la 96 de ani în noiembrie 2023, şi-au petrecut cea mai mare parte a vieţii, a anunţat Centrul Carter.
„Fondatorul nostru, fostul preşedinte american Jimmy Carter, a decedat în această după-amiază în Plains, Georgia”, a anunţat simplu Centrul pe platforma X, transmite Hotnews.ro.
Om de afaceri, ofiţer de marină, evanghelist, politician, negociator, autor, tâmplar, cetăţean al lumii – Carter şi-a croit un drum care a făcut faţă provocărilor politice şi de aceea, el este un profil care se distinge printre cei 45 de bărbaţi care au ajuns în cea mai înaltă funcţie a naţiunii americane.
Cel de-al 39-lea preşedinte şi-a realizat ambiţiile printr-o minte ascuţită, o credinţă religioasă profundă şi o etică a muncii prodigioasă, conducând misiuni diplomatice până la vârsta de 80 de ani şi construind case pentru săraci până la 90 de ani.
Deşi Jimmy Carter a părăsit Casa Albă în urma uneia dintre cele mai categorice înfrângeri electorale din epoca modernă americană, a avut parte de o preţuire aparte în timpul vieţii. Şi-a atras, însă, această apreciere deosebită – rezervată marilor personalităţi publice – mai degrabă pentru ceea ce a făcut după ce nu a mai fost preşedinte, relatează News.ro.
În vârstă de 100 de ani, Jimmy Carter a fost până duminică cel mai longeviv preşedinte american în viaţă. Evoluţia moştenirii lui Jimmy Carter este neobişnuită. A părăsit funcţia prezidenţială în 1981 la cote record de nepopularitate, dar ceea ce a realizat ulterior i-a adus inclusiv un Premiu Nobel pentru Pace.
În 1980, Carter a candidat pentru un nou mandat pe fondul preţurilor ridicate la benzină şi la alte bunuri de consum şi al crizei ostaticilor din Iran. Republicanul Ronald Reagan l-a învins în 44 de state, iar Carter a devenit primul preşedinte ales căruia i s-a refuzat un al doilea mandat din 1932 până în 2020.
Reabilitarea imaginii politice şi publice a lui Carter a început ulterior. Trecerea timpului a netezit aspirităţile carierei sale politice. În loc să fie frustrat că nu a câştigat al doilea mandat, el şi-a folosit influenţa şi proeminenţa căpătată în politică pentru a ajuta milioane de oameni. Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru rolul de mediator în negocierile de pace dintre Israel şi Egipt, pentru campania pentru drepturile omului şi pentru că a militat pentru bunăstarea socială în timpul şi după preşedinţie.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”