Cei patru DESCURCĂREȚI de la Orhei
Alternativă // Patru tineri cu dizabilități mintale, care au scăpat de internat, se descurcă singuri la casa lor. Pentru a supraviețui, ei lucrează cu ziua pe la oameni, cresc și vând iepuri sau confecționează gentuțe pentru dame
Deși mulți se plâng că nu au locuri de muncă și, respectiv, trăiesc greu, patru tineri cu dizabilități mintale din Orhei le demonstrează tuturor că se pot descurca singuri.
„Părinții au decedat, iar fratele mai mare ne-a dat la internat. De pe patul de moarte, tata a spus că ne lasă la toți casa, dar fratele, care are acum 50 de ani, ne-a alungat și nu a vrut să mai știe de noi”. Așa începe povestea de viață a celor doi frați, Vadim și Vitalie. Băieții s-au născut și au crescut într-o localitate din Orhei. De la vârsta de 10 și, respectiv, 11 ani au stat într-o casă de copii. Nu au fost niciodată la grădiniță sau la școală, nu pot scrie și nici citi, dar pot memoriza foarte repede.
Conversația fraților a fost întreruptă de ceilalți doi locatari ai casei, Ion și Costel, care aranjau ceva prin cameră. Și ei vin din același internat, iar din octombrie 2011, cei patru băieți trăiesc în comun într-o locuință numai a lor, oferită de Asociaţia „Keystone Moldova” și gestionată acum de Primăria Orhei.
Chiar dacă au frați, surori și rude în viață, nimeni nu vrea să îi ia în familie.
Vârstă de adult, inteligență de copil
Cei patru tineri suferă de retard mintal ușor și mediu. Dacă Vadim vorbește clar și răspicat, ceilalți băieți reușesc cu greu să rostească câteva cuvinte. Vitalie este foarte prietenos și comunicabil. În ciuda faptului că nu prea este înțeles, el nu ezită să se exprime și să comunice așa cum poate. Costel este mezinul casei, dar și cel care vorbește cel mai puțin. Este foarte grijuliu și responsabil, înțelege tot ce i se spune și mereu are grijă ca totul din jur să fie curat. „Constantin are 23 de ani, iar în urma mai multor teste psihologice, specialiștii i-au identificat nivelul de gândire pentru vârsta de trei ani. Ion are 31 de ani, iar nivelul de gândire este ca la patru ani. Mai dezvoltați sunt Vadim și Vitalie, de 40 și 41 de ani. Vârsta lor intelectuală este de 13 și, respectiv, 14 ani”, ne explică asistentul social din Orhei, Cristina Digori.
Vadim și Vitalie au stat mai mult de 30 de ani la internat, și acum nu mai vor să audă de el. „Cu Ion și Costel ne-am cunoscut aici, acasă. Ei sunt mai mici, dar ne ajutăm în toate. Ziua mergem la lucru, la casele oamenilor. Tăiem lemne, prășim, săpăm. Primim bani, sunt ai noștri. Când plouă sau e frig, facem gentuțe. Pentru ele tot primim bani”, povestește Vadim.
„Am învățat să facem zeamă și plăcinte”
Sunt aproape trei ani de când au propria casă. Cei patru băieți sunt apreciați de vecini și susținuți de autorități. „Toți facem mâncare. Vitalie face și plăcinte. Eu fac zeamă, orez, multe feluri. Când noi suntem la muncă, Ion și Costel rămân acasă și au grijă de tot”, spune Vadim. Tinerii muncesc individual și fiecare este responsabil de banii săi. Cu toate acestea, ei au și un fond al casei, unde adună bani pentru cheltuieli comune. „Ne-am cumpărat haine noi, curate și frumoase. La internatul de la Orhei nu am avut niciodată. Pentru ele trebuia să scriem cerere. Acolo erau multe haine, într-un seif, dar ni le dădeau numai când venea vreo comisie, apoi ni le luau”, își amintește Vitalie plin de tristețe.
Pasiune pentru iepuri
Ion ne-a spus că are două surori și îi place să le viziteze. Atât el, cât și Costel nu își amintesc când și de ce au ajuns la internat. Acum, cei patru prieteni sunt gospodari în toată firea. În ograda lor este și un coteț cu pui, cuștile celor doi câini și încăperea special amenajată pentru cei peste 200 de iepuri. „De la început am avut 10 iepuri. Apoi s-au tot înmulțit. Ne place foarte mult să îngrijim de ei. Iată de aici le dăm mâncare, aici este un termometru, cu el verificăm temperatura din încăpere, să nu fie prea cald sau prea frig”, ne arată Vadim. Bărbații au construit cuștile după ideile lor. Sunt mândri și li se umple sufletul de bucurie atunci când văd rezultatele. Iepurii sunt o sursă de venit, ei îi cresc și îi vând. Asistenții sociali și managerul din cadrul Asociației „Keystone Moldova” sunt cei care îi instruiesc și au grijă ca băieții să învețe corect să aibă grijă de ei.
Gentuțe hand-made „Eco Vox”
Atunci când afară plouă sau ninge și nu prea au ce face pe afară, cei patru amici se adună la masa mare din casă, amplasează toate ustensilele și confecționează gentuțe hand-made. Sub numele „Eco Vox”, gentuțele cu un design unic, lucrate manual din peliculă reciclabilă, sunt vândute la Chișinău. „Keystone Moldova susține angajarea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, iar în prezent acordă suport unui grup de 20 de persoane, care produc deja genți și poșete pentru dame.
Beneficiarii lucrează de acasă și nu au un timp fix de lucru. Scopul acestui proiect este sporirea calității vieții și nivelului de încredere în sine a persoanelor cu dizabilități intelectuale”, a precizat Dan Corcodel, coordonator de proiecte (Abilitare Economică), în cadrul asociației menționate. El a precizat că asociația monitorizează lucrările și își rezervă obligația de a vinde produsele. Astfel, încurajează munca tinerilor cu nevoi speciale. „Noi semnăm un contract de vânzare-cumpărare cu beneficiarii. Le achităm banii direct, pentru a-i încuraja, iar apoi avem responsabilitatea de a le vinde mai departe”, a specificat Dan Corcodel. Prețul pentru o gentuță variază între 50 și 250 de lei, în funcție de mărime și complexitate.
„Nu vreau să mai aud de internat”
Cea care îi ajută la gentuțe este Cristina Digori, asistentul social. „Băieții erau foarte bucuroși atunci când au venit acasă. Dacă în primele luni nu se puteau adapta, acum se descurcă de minune în toate. La internat ei erau lipsiți de griji, acum însă au și responsabilități. Sunt băieți foarte bravo, deștepți și responsabili. Pe lângă salariile care le au pentru muncă, ei primesc și o bursă socială din partea primăriei”, a menționat asistentul social din orașul Orhei care lucrează cot la cot cu băieții. „O gentuță mică poate fi făcută într-o zi sau două, una medie, în maximum patru zile, iar o gentuță mai mare, în maximum șase zile”, ne explică asistentul social. Materia primă și toate materialele necesare sunt oferite de Asociația „Keystone Moldova” care, la rândul ei, a încheiat parteneriate cu mai multe instituții din R. Moldova.
Actualmente, în colecția „Eco Vox” sunt peste 70 de gentuțe, iar tinerii lucrează la modele și produse noi.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană