CEDO va anunța, în două săptămâni, VERDICTUL în privința celor șapte profesori de la „ORIZONT”. Previziunile avocatului reclamanților
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) urmează să pronunţe, pe 11 iunie curent, hotărârea în cazul profesorilor turci de la liceele „Orizont”, duși forțat în septembrie anul trecut din R. Moldova în Turcia. Avocatul reclamanților, Vitalie Nagacevschi, spune că se aşteaptă la o decizie de condamnare a R. Moldova, întrucât autoritățile nu le-au asigurat drepturile fundamentale prevăzute în legislaţia naţională şi în tratatele internaţionale.
Citește și: SIS: Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, EXPULZAȚI din R. Moldova
„Prima observație pe care aş vrea s-o fac: nu este vorba despre extrădare, e vorba despre îndepărtarea de pe teritoriul R. Moldova, conform afirmațiilor autorităților, în pofida faptului că în esență, totuşi, a avut loc o extrădare. Profesorii denunță anume extrădarea deghizată şi neasigurarea beneficierii de drepturile care le revin în baza legislației naționale, dar şi în baza tratatelor internaționale la care Moldova este parte”, a declarat Nagacevschi pentru Europa Liberă.
Potrivit avocatului celor șapte reclamanți, agentul guvernamental al R. Moldova a spus la CEDO că drepturile persoanelor respective nu ar fi fost încălcate.
„Agentul guvernamental, în primul rând, a susținut că nu au fost epuizate căile naționale de recurs. Dumnealui a afirmat că avem mai multe procese la nivel național şi putem să ne adresăm la CEDO după epuizarea căilor naționale de recurs. Şi ulterior deja a afirmat că, de principiu, drepturile acestor persoane nu au fost încălcate. Noi am venit cu contraargument. Chiar în ipoteza câștigării dosarelor la nivel național este evident că aceste câștiguri nu vor influența în niciun fel soarta profesorilor, pe motiv că aceştia nu vor putea fi aduşi înapoi, în R. Moldova. Este sigur că Turcia nu va accepta să-i returneze în R. Moldova. Această cale de recurs este lipsită din start de eficacitate”.
Acesta a mai adăugat că autoritățile noastre urmau să le ofere posibilitatea celor șapte profesori să-și aleagă țara de destinație.
„Am înţeles că practic toți au fost condamnați, dar nu vă pot spune cu siguranță. Persoanele acestea nu trebuiau predate autorităților turce, dar să fie conduse până la hotarul R. Moldova şi să fie lăsate să-şi aleagă ţara de destinaţie. Cel puţin asta. Sigur că, potrivit prevederilor naționale combinate cu cele internaționale, trebuia să le înmâneze deciziile de îndepărtare şi să le acorde un termen pentru contestarea acestor decizii şi să pună în aplicare aceste decizii după controlul legalității, efectuat de instanța de judecată”, a mai adăugat sursa citată.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei