CEDO a dat dreptate unui jurnalist condamnat
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat dreptul la libera exprimare a unui jurnalist atunci când l-a condamnat pentru afirmaţii făcute la adresa fostului primar al Constanţei Radu Mazăre.
Jurnalista Feri Predescu, din Constanţa, a fost condamnată în 2007 de o instanţă şi a trebuit să îi plătească 50.000 RON lui Mazăre pentru criticile pe care i le adusese în mass-media. Considerându-se nedreptăţită, ea s-a adresat CEDO, care i-a dat dreptate stabilind că prin condamnarea ei a fost încălcat Articolul 10 din Convenţia Europeană a drepturilor omului, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.
Mai exact, Radu Mazăre s-a adresat instanţei după ce jurnalista a afirmat într-o emisiune TV din august 2006 că oraşul Constanţa este împărţit între „oamenii lui Mazăre şi oamenii care sunt împotriva lui Mazăre”. Edilul a dat-o în judecată şi i-a cerut să prezinte scuze publice, dar şi să îi plătească daune în valoare de 200.000 RON.
Judecătoria Constanţa a respins acţiunea, dar Tribunalul Constanţa i-a dat dreptate primarului, condamnând-o pe jurnalistă să plătească daune morale în valoare de 50.000 RON, şi cheltuieli de judecată în valoare de 7.197 RON. Curtea de Apel a menţinut decizia tribunalului, iar jurnalistă a achitat, cu dificultate, tot ce i s-a cerut, după care s-a adresat CEDO, unde a fost reprezentată de Diana Hatneanu, avocat membru al APADOR-CH.
În pledoaria sa, avocatul a făcut apel, printre altele, inclusiv la precedentul Mazăre şi Cumpăna contra României, caz pronunţat în 17 decembrie 2004. CEDO a constatat că prin condamnarea lui Radu Mazăre, pe atunci jurnalist la Telegraf, pentru calomnie şi insultă s-a adus o atingere disproporţionată dreptului la libera exprimare, informează sursa citată.
Prin decizia publicată marţi, CEDO a obligat statul român să-i plătească jurnalistei Feri Predescu suma de 14.000 de euro daune materiale, plus suma de 4.500 de euro că prejudiciu moral.
„Decizia CEDO a demonstrat că am avut dreptate. Radu Mazăre mi-a făcut mult rău. După procesul în România, nu am fost lăsată să-mi desfăşor activitatea nici pe plan profesional, reuşindu-se, prin pârghiile politice la îndemână, înlăturarea mea din două instituţii de presă. (...) Mazăre a dispărut între timp sub avalanşa de dosare penale de corupţie, eu nu”, a declarat Feri Predescu la aflarea deciziei.
Sursa: ziare.com
În amintirea tatălui meu, Petru Bogatu
Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”
Victor Munteanu // Adevărații regizori ai furtului miliardului sunt la libertate, fac afaceri în continuare, fac politică, dețin funcții publice. Nouă ne este servită în continuare telenovela cu Filat