Ceaiul negru, elixir pentru sănătate
O ceașcă de ceai pe zi te poate ajuta să te bucuri de o stare de sănătate mai bună mai târziu, în viață, însă, dacă nu ești un băutor de ceai, există alte lucruri pe care le poți adăuga în alimentația ta pentru a te simți bine.
Cheia este reprezentată de flavonoide, care sunt substanțe ce se găsesc în mod natural în multe alimente și băuturi comune, cum ar fi ceaiul negru și verde, merele, nucile, citricele, fructele de pădure și multe altele.
Acestea au fost mult timp cunoscute pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Cu toate acestea, un nou studiu al Universității Edith Cowan (ECU) din Australia arată că flavonoidele ar putea fi chiar mai bune pentru noi decât se credea până acum, potrivit Science Daily, citat de Descoperă.
Ben Parmenter, cercetător al Institutului de Cercetare pentru Nutriție și Inovare în Sănătate din cadrul ECU și coordonator al studiului, a declarat că, deși există multe surse alimentare de flavonoide, unele au cantități deosebit de mari.
„În majoritatea populațiilor, un mic grup de alimente și băuturi – cu un conținut unic de flavonoide – contribuie la cea mai mare parte a aportului total de flavonoide din alimentație. Principalii factori care contribuie la acest aport sunt, de obicei, ceaiul negru sau verde, afinele, căpșunile, portocalele, vinul roșu, merele, stafidele și ciocolata neagră”, a spus Parmenter.
Calcifierea aortei abdominale (CAA) – cea mai mare arteră din organism care furnizează sânge oxigenat de la inimă către organele abdominale și membrele inferioare – este un factor de predicție al riscului cardiovascular, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.
Nu doar ceaiul negru este recomandat
Deși ceaiul negru a fost principala sursă de flavonoide în cadrul studiului – probabil din cauza vârstelor înaintate ale participanților, cercetătorul Ben Parmenter a spus că oamenii pot beneficia de flavonoide și fără a pune ceainicul pe foc.
„Dintre femeile [din studiu] care nu beau ceai negru, un aport total mai mare de flavonoide din afara ceaiului pare, de asemenea, să protejeze împotriva calcifierii extinse a arterelor. CAA este un predictor major al evenimentelor de boală vasculară, iar acest studiu arată că aportul de flavonoide, care ar putea proteja împotriva CAA, este ușor de realizat în dieta majorității oamenilor”, a mai spus Parmenter.
Procuror anticorupție, pe mâna judecătorilor: Cheltuieli de peste 6,5 milioane de lei, dar nu le-a putut justifica pe toate. Riscă o amendă de până la jumătate de milion de lei sau închisoare de până la 15 ani
CSM vrea salarii mai mari pentru judecători: „Deși în ultimii ani au fost înregistrate majorări salariale de 14% și 15%, există încă îngrijorări cu privire la suficiența acestora pentru a constata executarea Hotărârii Curții Constituționale”
Fosta ministră de Externe a României, decorată cu „Ordinul de Onoare”: „Luminița Odobescu a contribuit la promovarea deschiderii negocierilor de aderare a R. Moldova la UE”