Cea mai puternică personalitate politică din Europa, desemnată de Politico
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a fost desemnată de revista Politico cea mai puternică persoană din Europa în 2025, într-un top dedicat celor 28 cele mai influente figuri din politică de pe continent, prezentați drept „realizatorii, perturbatorii și visătorii care modelează politica europeană în anul următor”.
Alături de lidera italiană, pe lista întocmită de Politico se mai afla nume precum președinta CE Ursula von der Leyen, dictatorul rus Vladimir Putin, premierul polonez Donald Tusk, liderul NATO Mark Rutte, papa Francisc și premierul maghiar Viktor Orban.
Lista completă a celor mai influente 28 de figuri politice din Europa pentru 2025:
Cea mai puternică persoană din Europa
Pe cine suni dacă vrei să vorbești cu Europa? Dacă ești Elon Musk - cel mai bogat om din lume și un consilier-cheie al președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump - numărul pe care îl formezi aparține Giorgiei Meloni, scrie Politico, în debutul unui amplu portret dedicat figurii politice europene a momentului, potrivit jurnaliștilor publicației.
În mai puțin de un deceniu, liderul partidului de dreapta Frații Italiei a trecut de la a fi respinsă ca o nebună ultranaționalistă la a fi aleasă prim-ministru al Italiei și a se impune ca o figură cu care Bruxelles-ul, și acum Washingtonul, pot face afaceri.
Chiar dacă s-a îndreptat spre centru, Meloni - care și-a început cariera politică ca activistă în aripa de tineret a Mișcării Sociale Italiene neofasciste și l-a lăudat pe dictatorul Benito Mussolini ca fiind „un politician bun care a făcut tot ce a făcut pentru binele Italiei” - a fost în fruntea unui val care trage politica europeană spre extrema dreaptă, scrie Politico.
Într-adevăr, de la alegerea sa în 2022, prim-ministrul italian a introdus politici privind probleme precum migrația și drepturile LGBTQ+ care ar fi atras odată condamnarea Bruxelles-ului.
În schimb, reacția liderilor Uniunii Europene a variat de la indiferență la aprobare, mulți acceptând-o pe Meloni ca reprezentant acceptabil al zeitgeistului tot mai radical care înflorește pe ambele maluri ale Atlanticului. Incapacitatea politicienilor convenționali de a contracara un discurs ultranaționalist din ce în ce mai popular și dorința lor de a colabora cu Meloni pe scena europeană îi permit premierului italian în vârstă de 47 de ani - care insistă să folosească forma masculină a titlului său oficial, Il Presidente del Consiglio (Președintele Consiliului, n.r.) - să fie un om puternic capabil să exercite o putere enormă într-un moment în care continentul nu are centriști puternici capabili să o înfrunte.
Liderul Alfa
Giorgia Meloni a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume atunci când a devenit prima femeie prim-ministru din Italia, însă puțini au prezis că va rezista mult timp în funcție.
Experții se așteptau ca luptele interne să divizeze inevitabil coaliția sa guvernamentală formată din partide de dreapta, iar la Bruxelles nu prea exista interes pentru ea.
După ani de zile în care au suportat isprăvile ungurului Viktor Orbán, figurile de vârf ale UE nu au fost entuziasmate de sosirea unui lider care a făcut campanie pe tema „Dumnezeu, patrie și familie” și a format un guvern cu partide care simpatizează cu președintele rus Vladimir Putin.
Dar, în ultimii doi ani, Meloni și-a consolidat guvernul ca fiind unul dintre cele mai stabile care au existat în Italia postbelică. Deși țara este împovărată cu o datorie națională echivalentă cu 137% din produsul intern brut, previziunile economice nu sunt atât de grave încât să sperie investitorii străini atrași de mediul politic neobișnuit de liniștit.
Imaginea lui Meloni, cultivată cu grijă și lipsită de prejudecăți, contribuie la senzația de stabilitate.
După ce președintele regiunii Campania, Vincenzo De Luca, s-a referit la prim-ministru ca la o „stronza” („cățea”) la un miting de campanie, prim-ministrul s-a prezentat la un eveniment în regiunea sa și l-a salutat pe politicianul din opoziție spunând: „Domnule președinte De Luca, eu sunt cățeaua, Meloni. Ce mai faceți?”.
Citiți continuarea AICI.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”