Cea mai modernă salină din Europa este situată la câteva sute de kilometri depărtare de Chișinău
Oază de sănătate // Se află la zeci de metri sub pământ și poate fi vizitată oricând, iar în prezent, Salina Turda este una dintre cele mai moderne baze balneare din Europa Centrala şi de Est
O fostă mină de sare din România, în apropiere de orașul Cluj, a fost transformată într-una dintre cele mai frumoase săli subterane cu cel mai deosebit design din Europa. Fondată pe vremea Imperiului Roman, exploatată de austrieci, maghiari și apoi de români, salina este astăzi o adevărată operă de artă, modelată în pereți enormi de sare.
Suport european
Aflată în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, România, Salina Turda este de o frumusețe extraordinară și are o amenajare unică. Chiar de la intrare poți simți un miros plăcut de sare, iar după ce cobori cele câteva zeci de scări, aerul rece te face să-ți bagi mâinile în buzunare și să-ți închei bine geaca. Cu pereții, podul și podeaua de sare, salina pare un adevărat labirint cu holuri și galerii spectaculoase. Combinațiile de culori misterioase și bulgării de sare de peste tot sporesc și mai mult dorința de a o descoperi și mai mult.
Potrivit site-ului oficial al salinei, după plecarea romanilor din Transilvania și până în secolul al XI-lea, exploatarea de sare de la Turda a fost abandonată. Începând cu anul 1075, salina a fost menționată în mai multe documente ale cancelariei maghiare, iar din secolul al XV-lea a început exploatarea la scară largă a filonului de sare. În timpul stăpânirii austro-ungare a minei, ocna a fost extinsă foarte mult, devenind una dintre sursele importante de sare ale Imperiului. Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, salina a intrat într-o perioadă de declin și a fost închisă definitiv în anul 1932. Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene însă, în anul 2009 s-au desfășurat lucrări ample de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic și curativ, iar inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010. După doi ani de lucrări și 6 milioane de euro investite, Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport și o „roată panoramică”, de unde se pot admira „munții” din sare.
Adăpost antiaerian
După Primul Război Mondial, exploatarea sării a devenit monopol de stat, dar declinul continuu al activității salinei de la Turda, datorat în special productivităţii scăzute, a dus la închiderea exploatării acesteia.
După închidere, salina a fost uitată, până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când a fost utilizată de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. Din anul 1950 până în anul 1992, când a fost redeschisă pentru public ca obiectiv turistic, primii 500 de metri ai galeriei au fost utilizaţi ca depozit pentru brânzeturi. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării fac din Salina Turda un loc în care trecutul şi prezentul se combină perfect.
120 de metri sub pământ
Primul document care demonstrează existenţa unei exploatări de sare la Turda datează din 1 mai 1271 și a fost emis de cancelaria maghiară. Fie că vin aici pentru o simplă vizită sau pentru sesiuni de salinoterapie, Salina Turda este vizitată zilnic de turiști din toată lumea.
Vizitatorii au posibilitatea de a coborî la 120 de metri sub pământ, unde sunt amenajate camera ecourilor, un parc de distracţii cu panouri de baschet, terenuri de minigolf, o roată mare şi un lac subteran unde turiștii se pot plimba cu barca. De asemenea, Salina Turda este o oază de tratament pentru cei care suferă de alergii, astm şi alte probleme respiratorii. Principala atracție a salinei este Sala Rudolf, care are 42 de metri înălțime, 50 de metri lățime și 80 de metri lungime. Accesul se face cu un lift modern, dar și pe scări, iar vizitatorii pot admira în ansamblu enorma cameră subterană.
Utilaje unice în Europa
Impresionante sunt și utilajele medievale bine conservate din mină, rămase aproape intacte după abandonarea ei. Materialele sunt unice în Europa, este vorba de fierăria, crivacul și moara de sare. O altă sală la fel de deosebită din salină este Sala Terezia, săpată sub formă de clopot. Sala are o înălțime de 90 de metri și un diametru de 87 de metri. Pereții vechii exploatări sunt luminați de mai multe felinare ancorate în tavan, iar lacul care acoperă cea mai mare parte a bazei sălii poate fi navigat cu bărcuțele.
Cea mai mare salină din Europa se află tot în România, este vorba de Slănic Prahova, care este astăzi una dintre importantele staţiuni balneoclimaterice din România.
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată
Oficial din Guvernul României: Autostrada Unirii, gata până în 2030 „pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, dar și de București, traversând munții Carpați”
Transferurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice, efectuate începând cu 20 ianuarie: 816,5 milioane de lei, dintre care 215,5 milioane de lei pentru profesorii din Chișinău