Cea mai importantă descoperire ştiinţifică în 2024: Un medicament împotriva infectării cu HIV
Dezvoltarea medicamentului Lenacapavir, care previne infectarea cu HIV, este cea mai importantă descoperire ştiinţifică din 2024, a anunţat un juriu din cadrul revistei Science care desemnează „Descoperirea anului'', potrivit DPA.
Potrivit programului UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV şi SIDA), circa 40 de milioane de persoane la nivel global sunt infectate cu virusul HIV, majoritatea în Africa Subsahariană, relatează Agerpres.
Potrivit studiilor clinice, o injecţie cu Lenacapavir administrată la şase luni protejează eficient împotriva infecţiei cu acest virus. În schimb, medicamentele existente care se folosesc pentru profilaxia pre-expunere HIV (PrEP), cum ar fi Truvada, sunt sub formă de pastile şi trebuie administrate zilnic.
Dezvoltarea acestui medicament reprezintă un progres în domeniul prevenţiei HIV similar dezvoltării primelor medicamente antiretrovirale, a declarat redactorul-şef al revistei Science, Holden Thorp.
„Durata de şase luni a Lenacapavir aduce o mare îmbunătăţire, oferind o modalitate nouă şi mai bună de a oferi profilaxie unui număr mai mare de persoane din lume'', a subliniat Thorp.
Experţii subliniază că este mult mai convenabilă administrarea unei injecţii de două ori pe an decât să trebuiască să-ţi aminteşti să iei o tabletă în fiecare zi. Există şi riscul - în special în unele ţări sever afectate - de a fi etichetat ca presupus seropozitiv dacă iei zilnic o tabletă.
Producătorul tratamentului, compania Gilead, doreşte să solicite aprobarea acestui medicament ca protecţie împotriva HIV în ţări din lumea întreagă şi depune eforturi pentru a aproviziona ţările sărace. Medicamentul va fi oferit persoanelor care se confruntă cu un risc ridicat de infectare cu HIV.
În Uniunea Europeană, Lenacapavir este aprobat ca tratament antiviral pentru anumiţi pacienţi care sunt deja infectaţi. Nu este clar dacă va fi disponibil în Uniunea Europeană ca măsură preventivă.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”